ENERGIA

L'administració ha reduït un 12% el consum elèctric

Les mesures d'estalvi energètic seran de compliment obligat pel sector empresarial a partir d'aquest dimecres

El secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc RossellSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les mesures provisionals de reducció del consum energètic i d'estalvi energètic seran d'obligat compliment pel sector empresarial a partir d'aquest dimecres després de l'aprovació de la normativa. Així ho ha explicat el secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimecres. Així, l'executiu ja va adoptar aquestes mesures el 7 de setembre passat per impulsar a l'administració general una disminució del consum que ha permès assolir una reducció de més del 12% en aquests organismes fins ara. "És un valor molt important en l'administració, vam fixar un estalvi global del 15%. Les mesures que s'estan portant a terme a l'administració són les previstes al decret, però també hi ha un temps d'implementació i segurament podrem dir que arribarem a aquest 15% que havíem fixat", ha dit Rossell.

Ara, el decret té l'objectiu d'aconseguir aquest estalvi i promoure les mesures de sostenibilitat energètica de manera obligatòria. "Des del sector va haver-hi una demanda inicial i el Govern va establir pactes voluntaris, no es va fer d'obligat compliment perquè no es disposava de la llei que permetia tenir-lo", ha afirmat el secretari.

En aquest sentit, Rossell ha indicat que gran part del teixit empresarial, que sumava cada cop més empreses adherides al pacte, ja demanava l'establiment de mesures d'estalvi obligatòries que fins ara eren voluntàries per garantir que "es vegi el menyscompromesala lliure competència entre els diferents establiments". Així, la durada del decret és de dos mesos, sense perjudici que es pugui ampliar la durada mitjançant una pròrroga.

Pel que fa al control del compliment de les mesures, Rossell ha indicat que el decret habilita a tots els inspectors del Govern a supervisar que s'estiguin portant a terme. No obstant ha puntualitzat que "primer començarem amb una campanya informativa amb la col·laboració de la Cambra de Comerç i la CEA i immediatament els inspectors faran inspeccions en aquells locals que puguem tenir alguna queixa a través de consum o esporàdicament d'ofici en aquells establiments que l'administració pugui controlar per altres aspectes". En aquesta línia, pel que fa a les tipologies de sancions, el secretari ha indicat que "el decret remet a la llei, hi ha una sèrie de tipologies d'infraccions amb les sancions corresponents".

Així doncs, el decret recull un decàleg de mesures, entre elles que com a norma general, en els espais on es disposi de climatització elèctrica, la temperatura ambient no pot ser superior a 20ºCdurant els mesos en què s'utilitzi la calefacció. També es prohibeix l'ús exterior de sistemes de calefacció i climatització elèctrics. Així mateix, en els dies feines la climatització pot funcionar en els horaris laborables i en els no feiners ha d'estar apagada. A més, es prohibeixen les estufes, els ventiladors o els aires condicionats d'ús individual. Per altra banda, també es prohibeix l'enllumenat nocturn de rètols i anuncis publicitaris altres que els situats a l'edifici on s'executa la mateixa activitat. Alhora, en acabar la jornada laboral, o quan no es fan servir, s'han d'apagar tots els equips elèctrics i electrònics, entre altres mesures.

A banda d'això, el Govern mitjançant decret ha fixat un preupel quefa a la compra de l'energia produïda i injectada a la xarxa, per exemple per producció de plaques fotovoltaiques. Així, el preu fixat a 0,1104 euros elkw/h vol incentivar la producció d'energies renovables, segons ha apuntat Rossell, "tenim un preu competitiu, on tots aquells que havien apostat per les energies renovables poden veure les seves instal·lacions amortitzades i un preu garantit per tots aquells que encara no han fet el pas".

En aquest sentit, pel que fa a la compensació econòmica per injectar a la xarxa, el secretari ha dit que "és el preu fixat actual i és el que dona garantia". Així mateix, el ministre Jover ha indicat que amb la tarifa actual "hi ha unretornd'inversió, surt a compte construir la instal·lació d'energia fotovoltaica. El que no es volia, és que per culpa dels increments de costos que té FEDA repercutís amb un cost addicional per part de la parapública per haver de comprar cada cop més cara l'energia elèctrica que s'estava produint".

tracking