X PREMI RAMON LLULL

Claire Verlet, guanyadora a la promoció internacional de la creació catalana

La Fundació Ramon Llull ha lliurat els Premis Internacionals Ramon Llull que en aquesta desena edició han rebut quatre dones

Acte d'entrega dels Premis Internacionals Ramon Llull

Acte d'entrega dels Premis Internacionals Ramon LlullFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació Ramon Llull ha lliurat a Andorra els Premis Internacionals Ramon Llull, destinats a reconèixer persones o institucions de fora del domini lingüístic que han treballat per la promoció internacional de la llengua i la cultura catalanes. Els premiats en aquesta desena edició han estat quatre dones:ClaireVerlet,MaríaAlonsoSeisdedos, SimonaŠkrabeciMaryAnnNewman, segons informa l'executiu en un comunicat.

ClaireVerlet(París 1954) ha estat la guanyadora de la promoció internacional de la creació catalana de la desena edició del Premi Ramon Llull convocat per la Fundació Ramon Llull, segons informa l'executiu en un comunicat. La ballarina ha estat dotada amb 4.000 euros per la seva trajectòria amb una especial sensibilitat respecte a la cultura catalana i per haver-ne afavorit la visibilitat en l'àmbit internacional. Així, el jurat la considera mereixedora en reconeixementperhaver programat espectacles de dansa contemporània catalans com els de la companyiaMalpelode Maria Muñoz i Pep Ramis, o la companyiaAzkona&TolozaalThéâtrede laVillede París, i per haver donat valor a la creació artística catalana en aquest camp durant el 2021 a França.

Verletha ensenyat en escolessuperiorsi s'ha dedicat a la producció i distribució d'artistes durant gairebé deu anys. Des del 1996, ha estat assessora artística de laFilature ScèneNationalede Mulhouse i consultora de projectes de cooperació internacional a l'InstitutFrançais. Al Centre Nacional de la Dansa va ser directora de programació i desenvolupament d'empreses i públics del 2000 al 2008. A més, és molt activa en l'àmbit internacional i ha facilitat la descoberta de molts artistes i ha participat en la fundacióde diverses xarxes europees. AlThéâtrede laVille, dona suport a llarg termini a artistes francesos i estrangers i organitza la producció i la difusió dels seus projectes arreu del món.

El jurat del premi ha estat format per Teresa Colom, directora de la Fundació Ramon Llull, com a presidenta; Montserrat Planelles, directora de Promoció Cultural del Ministeri de Cultura i Esports del Govern d'Andorra; Imma Prieto, directorad'EsBaluard de Palma de Mallorca; Ester Nadal, directora teatral; CescCasadesús, director del Festival Grec, i LluísNacenta, comissari i investigador en el camp de la música i el disseny sonor.

Així mateix,MaríaAlonsoSeisdedos(Vigo 1961) ha estat guardonada pel X premi de traducció literària el qual reconeix la millor traducció literària del català publicada l'any anterior al de la convocatòria i en distingeix el traductor. Com a novetat d'enguany, el premi se centra a reconèixer i estimular aquells traductors més novells, amb menys de cinc obres publicades. Alonso ha rebut una dotació de 4.000 euros per la seva traducció al gallec del llibre Canto jo i la muntanya balla, d'Irene Solà, sota el títol Canto eueamontañabaila.

En aquest cas el jurat ha estat format per Teresa Colom, directora de la Fundació Ramon Llull, com a presidenta;MonikaZgustova, escriptora i traductora; Montserrat Camps, professora de filologia grega de la Universitat de Barcelona i traductora; AnnaCasassas, traductora; AlexandraGrebennikova, traductora i articulista, i JordiMartín, traductor i editor.

Per la seva banda, SimonaŠkrabec(Ljubljana 1968) ha estat dotada amb 6.000 euros pel X Premi de traducció literària (trajectòria), una modalitat de guardó que s'estrena enguany amb l'objectiu de reconèixer la trajectòria dels traductors de literatura catalana i la tasca duta a terme pels professionals més consolidats, donat que han d'haver publicat més de cinc obres de literatura catalana.

El jurat considera mereixedora del premi SimonaŠkrabecen reconeixement de la seva indiscutible labor de difusió de la literatura catalana a Eslovènia com a traductora del català a l'eslovè. Així, segons destaca Govern, des del començament del segle XXI, quan SimonaŠkrabecva començar a treballar com a traductora del català a l'eslovè, ha traduït Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders, el seu primer llibre traduït,el 2002; Darrer comunicat i Tocant a mà, de J. V. Foix, el 2003;Camí de sirga, de JesúsMoncada, el 2004; El joc del mentider, de Lluís MariaTodó, el 2005; L'ombra de l'eunuc i Senyoria, de Jaume Cabré; Les dones i els dies, de Gabriel Ferrater; La Passió deRenéeVivien, de Maria-Mercè Marçal, i Pedra detartera i País íntim, de Maria Barbal, entre d'altres. En el seu cas els membres del jurat han estat els mateixos que els de María del Carmen Alonso.

El Premi Internacional Ramon Llull de catalanística i a la diversitat lingüística ha estat entregat aMaryAnnNewman. Aquest té per objectiu valorar el conjunt de l'obra individual d'una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixementde la realitat històrica i cultural catalana, o bé l'aportació teòrica o pràctica d'una persona de qualsevol país que hagi significat una important contribució al coneixement, el reconeixement, la promoció o la defensa d'una o més cultures i nacions sense estat. El guardó és atorgat conjuntament per la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Té una dotació de 6.000 euros.

El jurat considera mereixedora del premiMaryAnnNewman per haver treballat sense descans amb qualitat, intensitat i bon criteri per promoure la cultura i la literatura catalanes als Estats Units des de l'ensenyament, la traducció i l'activismecultural, segons destaca l'executiu.

L'acte de lliurament s'ha celebrat a l'Auditori Nacional d'Andorra, a Ordino, en una cerimònia presidida per la ministra de Cultura i Esports, SílviaRiva, que ha estatacompanyada per la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga; la directora de la Fundació Ramon Llull, Teresa Colom; l'alcalde d'Alzira i president de la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, Diego Gómez, la directora general de Cultura del Govern Balear, CatalinaSolivellas, i el president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, AgustíAlcoberro.

L'acte de lliurament dels premis ha comptat amb un espectacle creat per a l'ocasió amb la participació de l'EsbartLaurèdia, l'Esbart Sant Romà, la Jove Companyia Nacional de Dansa i la Companyia Líquid Dansa.

tracking