La construcció i l'hoteleria són els sectors que més han patit la falta de mà d'obra

El turisme es reactiva però el comerç és el sector amb la recuperació més lenta

Un treballador del sector de la construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els sectors de la construcció i de l’hoteleria són els que s’han vist més afectats per la falta de mà d’obra. En concret, el problema del personal segueix concernint prop del 80% de les empreses de la construcció, mentre que a l’hoteleria afecta cinc de cada deu empreses. Aquesta és una de les conclusions extretes de l’informe de conjuntura del primer semestre fet per la Cambra de Comerç. El 78% de les empreses de la construcció també afirmen que han estat afectades per l’increment dels preus dels materials i el 56% de les companyies participants indiquen problemes associats a l’endarreriment i l’encariment del transport, mentre que el 47% afirmen tenir dificultats d’abastiment d’alguns materials bàsics.

L’estudi també conclou que la construcció segueix protagonitzant un dels comportaments més positius de la conjuntura actual, afavorida sobretot pel vigor de la demanda residencial. També ho és el turisme, que segueix sent una de les principals palanques de creixement de l’economia andorrana i que ja ha aconseguit reactivar-se després de les dificultats de la pandèmia. De l’enquesta s’extreu que el clima de confiança és el més optimista dels últims cinc anys, amb el 67% de les empreses del sector turístic que han definit com a “bona” la situació dels negocis. Destaca la parròquia d’Escaldes-Engordany, amb registres d’activitat de millora superiors a la resta.

Per contra, el sector del comerç minorista és el que mostra un ritme de recuperació més lent i al qual li està costant més tornar a nivells prepandèmics. Tot i que la Cambra esmenta que la situació comercial en aquest sector ha millorat respecte a un any enrere, un 11% dels comerços l’han valorat com a negativa; un 41% l’han considerat bona, i el 48% regular. El 78% dels enquestats citen com un dels seus principals problemes l’encariment dels productes i subministraments, mentre que un 53% es refereixen als problemes vinculats al transport i el seu encariment. A més, 5 de cada 10 comerços enquestats han posat èmfasi en l’augment dels costos d’explotació i a dificultats d’aprovisionament o falta d’estoc.

Pel que fa al sector industrial, la Cambra de Comerç afirma que el valor de les exportacions durant la primera meitat del 2022 ha ascendit a 79,9 milions d’euros, representant un nivell rècord de la sèrie històrica disponible des del 1993. L’informe destaca “el paper rellevant que està jugant la dinàmica alcista dels preus i la depreciació de l’euro, que beneficia les vendes a fora del continent europeu”.

ETAPA EXPANSIVA PERÒ A UN RITME MÉS MODERAT

Les perspectives empresarials de cara als propers mesos són que es mantingui l’etapa expansiva de l’economia andorrana però que evolucioni a un ritme més moderat, segons indica la Cambra de Comerç en l’informe de conjuntura del primer semestre. “L’impacte de la crisi energètica, la inflació, l’increment dels tipus d’interès i els desajustos del mercat laboral són factors que previsiblement incidiran en un alentiment del ritme d’activitat durant els darrers mesos de l’any”, afirmen en el document. Això, però, no impedirà tancar l’any amb unes bones xifres de creixement econòmic, especialment gràcies al sector del turisme i a la construcció.

tracking