Treball

Els sindicats afirmen que hi ha empleats a la construcció sense cobertura sanitària

El col·lectiu remarca que la delegació del Greta considera que "el sistema està obsolet i és gairebé medieval" sobre els drets dels treballadors

Manifestació de la plataforma sindical el 8 de desembre passatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma sindical denuncia en un comunicat casos "d'un supòsit d'explotació laboral" que ha presentat en la reunió que han mantingut amb la delegació delGrup d’Experts en Acció contra el Tràfic d’Éssers Humans (Greta) del Consell d'Europa que visiten el Principat.El col·lectiu assegura que hi ha constructores que estan subcontractant empleats extracomunitaris "principalment de països llatinoamericans, però també africans" que signen el contracte laboral al seu país i estan treballant sense cobertura sanitària "perquè no se'ls cotitza a la CASS" i els seus països d'origen no tenen conveni de la Seguretat Social amb Andorra.

Les màximes responsables del SEP, que forma part de la plataforma sindical, Marisa Santos i Carla Guinot, han manifestat després de la reunió amb el Greta que les diferents intervencions dels actors civils han evidenciat que "encara hi ha molt camí per fer" perquè hi ha desinformació dels treballadors sobre els drets i en les situacions de risc "perquè la llei no respon a les diferents necessitats". Les dues representants han assegurat que la delegació del Greta ha afirmat com a conclusió que "el sistema està una mica obsolet i és gairebé medieval" i han incidit que per això "és necessària la lluita legal i jurídica per a la defensa dels drets de les persones i els treballadors".

Els sindicats critiquen en la carta presentada avui que el Govern afirmi que no es pot aplicar la legislació del Principat a aquests obrers basant-se en un informe dels serveis jurídics de l'executiu. La plataforma remarca que aquest argument seria bo "si la legislació del país d'origen establís unes condicions laborals superiors a les d'Andorra, cosa que no succeeix". I a·lega que aquests treballadors estan fent 48 hores setmanals, quan la jornada al país és de 40 hores, i que cobren "un salari molt inferior al salari mitjà del país i, en molts casos, no es respecten els temps de descansos mínims". El col·lectiu exposa en el comunicat presentat al Greta que Inspecció de Treball "no és competent" per sancionar els empresaris per aquests fets quan es tracta de treballadors contractats per empreses estrangeres. Respecte a l'habitatge asseveren que les condicions per a aquests obrers "no són bones, els empresaris llogues pisos a Andorra o a la Seu on allotgen un número de persones molt superior a la capacitat dels pisos".

La plataforma defensa que sí es pot aplicar la legislació del país a aquests treballadors perquè la normativa fa referència a les relacions laborals que es desenvolupen al Principat "no parla d'excloure les persones que formalitzen el contracte al seu país d'origen". I precisen que tampoc s'especifica que la llei sigui "únicament per als contractes formalitzats a Andorra". El col·lectiu considera que també seria d'aplicació en aquests casos la Llei qualificada d'immigració que recull que "les condicions de treball i de remuneració ofertes al treballador estranger, en cap cas poden ser de natura inferior a les que gaudeixen els nacionals i els residents".

Contractes de temporers

Els sindicats també han denunciat als experts internacionals que els temporers signin cada hivern un contracte de durada determinada per treballar al mateix lloc i afirmen que "haurien de ser, a partir d'un cert número de contractes, fixos discontinus indefinits". Consideren que així aquests temporers podrien mantenir "com a mínim les mateixes condicions de treball de les temporades anteriors i ser indemnitzats en cas d'acomiadament".

La tercera qüestió que els sindicats han plantejat en la reunió amb els representants del Greta és sobre les dificultats que suposa presentar una denúncia a Inspecció de Treball. La plataforma ressalta que els inspectors de treball han de comunicar a l'empresari el nom del treballador denunciant "el que provoca que no es facin les denúncies per por a represàlies o a ser acomiadats, gairebé mai fan inspeccions d'ofici". I esgrimeixen que els inspectors demanen molta documentació als treballadors quan tenen "la potestat" de sol·licitar-la a l'empresa.

tracking