Andbank apunta a una recessió per al 2023

L’entitat financera assegura que “serà molt exigent” amb els preus de compra per gestionar les carteres d’inversió

Andbank vaticina que el país pujarà a la roda de la recuperació econòmicaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andbank ha presentat aquest matí les seves perspectives econòmiques per al proper any. L’entitat financera ha apuntat que la situació per al proper curs no és prometedora ja que la lluita contra la inflació pot provocar, pràcticament de manera forçada, una recessió global. Així, segons ha detallat l’economista en cap i director d’inversions de l’entitat, Alex Fusté, “històricament una rebaixa de dos punts percentuals de la inflació sempre ha comportat una recessió”. En aquest sentit, Fusté ha defensat que la FED es veurà obligada a incrementar l’atur als Estats Units en 0,6 punts percentuals per cada punt de rebaixa que es vulgui fer la inflació –segons els càlculs de l’entitat– el que podrien portar la taxa d’atur als EEUU fins a l’entorn del 7,5%.

D’altra banda, el context sociopolític molt marcat per la guerra d’Ucraïna tampoc ajudarà. Així, Fusté ha assegurat que el fet que “el conflicte sigui global i transversal” i amb capacitat de durada per la potència dels països involucrats pot provocar que la inflació es mantingui alta durant el 2023. “A Andbank ho tenim clar, la inflació es mantindrà alta durant el 2023 a l’entorn del 5% o 6%” ha asseverat Fusté que ha reconegut que “no hi ha hagut grans avenços en termes d’inflació; estem inclinats a pensar que estem camí a un món amb inflació i en recessió”.

Pel que fa a la situació Europea, Marian Fernández, responsable de macroeconomia, ha assegurat que Europa es trobarà en una recessió tècnica, si bé “l’economia europea ha aguantat força bé”. Així, Fernández ha demanat al BCE un increment dels tipus d’interès de 50 punts percentuals i no de 75 com es planeja. En aquest sentit, Fusté ha celebrat que “s’acabi la dinàmica perversa de tipus d’interès negatius”, ja que “s’anaven acumulant desequilibris; es cometien errors per tapar un error anterior”.

Un context que també afectarà a l’economia andorrana tal com ha comentat l’economista en cap, ja que “rarament un país amb on la balança exterior pesa tant aconsegueix evadir-se d’una dinàmica del voltant; plantegem el mateix escenari per EU que per a Andorra”. Tanmateix, Fusté sí que ha remarcat que ni Espanya ni Andorra estan tant condicionades pels preus de l’energia el que suposa una lleugera avantatge, doncs ha recordat que “mai li ha anat bé a l’economia amb una energia cara i accelerant-se”.

Màxima exigència en els preus

Tota la situació provoca que l’entitat es marqui “un nivell d’exigència alt” pel que fa a la recerca de preus competitius per accedir al mercat de valors. Així, Fusté va defensar que la companyia estarà més propensa a vendre en els rallys a menys que hi hagi un canvi en la situació contextual. “No esperem grans alegries per al 2023, però sí en un futur; cal ser exigents en el preu”, ha remarcat Fusté.

L’entitat es marca com a preu potencial de l’IBEX 35 els 8.097 punts i un punt de sortida de 8.907 punts. Pel que fa a mercats cop S&P 500, Andbank marca el terra en els 3.198 punts i suggereix la sortida en els 4.157 punts.

tracking