Reportatge

“No era una navalla, era un pal de gelat”

L’arma que va emprar el principal acusat d’un delicte major de robatori qualificat amb intimidació no va quedar clara ahir. Tanmateix, el Ministeri Fiscal va demanar que se’l condemni a cinc anys de presó.

Un carceller preparant el menjar.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una navalla o el pal d’un gelat. Un d’aquests dos objectes hauria estat l’arma emprada per intimidar un home a qui dos joves haurien intentat robar la nit del 10 de maig sense èxit. Una qüestió que no va quedar clara al final del judici d’ahir –la policia no va trobar cap dels dos estris i les declaracions expliquen versions diferents– i que podria determinar la gravetat dels fets. Almenys segons les defenses, que van al·legar que “les controvèrsies, en dret penal, no poden beneficiar l’acusació”. En canvi, que s’amenacés amb una navalla o amb el pal d’un gelat no altera la qualificació dels fets a parer del Ministeri Fiscal. “Aquesta violència i intimidació s’hauria produït si en lloc d’una navalla s’hagués emprat el pal d’un gelat”, va assegurar la fiscal en les conclusions finals, argumentant que “si es va fer servir per intimidar i la víctima es va sentir intimidada, va haver-hi intimidació”.

Els joves jutjats, de 26 i 18 anys, s’enfronten a penes de cinc i dos anys de presó, respectivament. És la petició que fa la fiscal per uns fets que considera constitutius d’un delicte major de robatori qualificat amb intimidació en grau de temptativa, ja que, finalment, no van aconseguir sostreure res a la víctima. De tots, hi ha un fet que és clar: que el més gran dels acusats va intentar robar el mòbil a la víctima sense èxit. Segons va declarar, va marxar de casa d’un amic que el va fer fora i s’hi va deixar el mòbil, el carregador, la ronyonera... Un cop al carrer, “se’m van creuar els cables”, va recordar. “Em va entrar ansietat i li vaig demanar el mòbil al primer home que vaig trobar. Volia trucar a la meva mare”. El jove, amb diverses patologies psiquiàtriques, va relatar que per sostreure-li el dispositiu “tenia un pal de gelat i em vaig posar la mà a la butxaca per intimidar-lo”. Ara bé, la víctima escollida era un home corpulent que va aconseguir reduir-lo, segons la seva versió, o pegar-lo, segons la versió dels suposats lladres. La víctima recorda que el menor dels amics l’acorralava per darrere, mentre que algun testimoni assegura que li intentava sostreure la cartera de la butxaca. Ell, en canvi, va declarar que només va ajudar el seu amic per fugir tots dos corrent.

Sobre la navalla, en el moment dels fets, el jove de 18 anys va confirmar que el seu amic duia l’arma blanca i que va sentir el “clic”. Per la seva banda, la víctima va assegurar que el va atacar amb una navalla automàtica de grans dimensions. Ahir, però, va admetre que no va veure l’arma, sinó que només va escoltar el “clic”. En canvi, un testimoni que va poder veure els fets de prop va sostenir que el jove duia una navalla d’almenys cinc centímetres i que el jove de 18 anys cridava: “Punxa’l, punxa’l!”

Les defensa del principat acusat en va demanar l’absolució al·legant que es trobava en un estat d’intoxicació que l’eximeix de la responsabilitat penal i el lletrat de l’altre acusat també demana l’absolució. “Es produeix una relació de seguiment” per la diferència d’edats, va argumentar.

Els acusats van admetre ser addictes a les drogues i que el dia dels fets havien consumit alcohol, pastilles per a l’ansietat i que havien compartit un porro d’haixix. Per això, les defenses van admetre que són autors de la contravenció penal per consum conjunt de droga. Tampoc van plantejar cap dubte sobre la comissió de la contravenció penal per furt, ja que aquella tarda van admetre haver furtat roba a diverses botigues. Mentre el més jove distreia la dependenta l’altre s’amagava els béns sota el jersei.

PRESSUMPTES DELICTES

Delicte major de robatori qualificat amb intimidació en grau de temptativa

Se’ls acusa d’intentar robar, sense èxit, el mòbil d’un home i d’haver-lo intimidat amb una navalla.

Contravenció penal per furt

Tots dos admeten que van furtar objectes de diferents botigues.

Contravenció penal per consum conjunt de droga

Els acusats admeten ser drogoaddictes i que el dia dels fets van compartir un porro d’haixix.

tracking