Trobada de nadal

La política salarial es manté tot i les pressions externes

Espot argumenta que la política salarial de Govern se situa en un “terme mitjà”

El cartell d'una manifestació del Dia del treballador.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot es va mostrar reticent a modificar la política salarial i d’habitatge de l’executiu davant les pressions dels excaps de Govern i dels assalariats. “No crec que les decisions canviïn substancialment arran del que van afirmar els excaps de Govern ni el que es pugui dir en la manifestació, perquè vehicula només les demandes d’una part de la societat”, va esgrimir Xavier Espot a la trobada amb la premsa d’ahir. Ara bé, el cap de Govern no va tancar la porta del tot a possibles canvis, assenyalant que “tot és quirúrgicament modificable” i que, per tant, les aportacions dels grups parlamentaris al període d’esmenes de la llei “seran benvingudes”.

En aquest sentit, Espot va defensar que les polítiques en matèria de salaris i habitatge no tan sols han d’atendre les demandes de la patronal o els sindicats, sinó que han de donar resposta a tota la població. “Aquest país no només són els assalariats, els empresaris o els propietaris... som tots”, va sostenir. Ara bé, va admetre que l’augment salarial i el fet de limitar l’encariment dels contractes de lloguer són mesures de discriminació positiva que s’han dissenyat amb la prioritat d’ajudar “els més desafavorits”.

En aquest sentit, Espot va assegurar que que la llei ha estat “molt meditada” i que el resultat són polítiques “equilibrades, graduals i ponderades que volen atendre la realitat global del país”. Respecte a les pressions que l’executiu ha rebut, va observar que el Govern es troba en un “terme mitjà” entre les demandes de la patronal i el sindicat, “entre els que creuen que som massa intervencionistes i els que creuen que intervenim poc”.

Ara bé, el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, va posar en relleu que la voluntat de l’executiu era que la patronal i els sindicats arribessin a un pacte social que hagués lliurat l’executiu d’haver de prendre les decisions. Finalment, però, Jover va apuntar que el Govern ha estat “intervencionista” amb la “voluntat de protegir els més fràgils”. I va afegir que l’executiu i les empreses parapúbliques destinaran aproximadament 100 milions d’euros per lluitar contra la pèrdua del poder adquisitiu.

Pel que fa a la manifestació que els sindicats han organitzat per al 8 de desembre, el cap de Govern va admetre que “demostra que hi ha cert malestar i neguit”. Per això, va assegurar que “escoltarem el que es pugui dir en aquesta manifestació”.

ELECCIONS COM A MÀXIM AL JUNY

Espot convocarà les eleccions “abans del que la llei m’obliga a fer-ho” i, per tant, seran com a molt tard al juny. Abans, el cap de Govern va sostenir que és indispensable aprovar el pressupost. En aquest sentit, va assegurar que la data no vindrà determinada per una “estratègia política, sinó per l’interès general del país”, i que dependrà de la “feina parlamentària i el context socioeconòmic”.

tracking