crisi energètica

Govern augmenta la reducció de l'impost als hidrocarburs a 8.000 litres

L'executiu aprova l'ajut de 150 euros per la calefacció que es podrà sol·licitar fins el 31 de gener

L'edifici administratiu de Govern.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern ha aprovat la modificació del Reglament de mesuresexcepcionals per fer front a l'increment dels preus dels hidrocarburs a més de la modificació del Reglament d'impostos especials. El portaveu de l'executiu, ha recordat que el conflicte entre Rússia i Ucraïna ha provocat un fort augment dels productes energètics generant una inflació que ha afectat especialment les activitats econòmiques més dependents dels hidrocarburs. Per això, amb l'objectiu de protegir aquestes activitats i evitar que l'increment de les tarifesconseqüentmenttenirun augment dels preus de les mercaderies, Govern ja va establir unes mesures excepcionals de devolucions parcials dels impostos especials dels hidrocarburs el passat 11 de maig.

Ara, vist que aquesta crisienergèticas'està allargant, l'executiu ha volgut revisar a l'alça aquest llindar. Així doncs, als imports de la devolució parcial de l'impost especial sobre els hidrocarburs previstos a l'article 23 del Reglament d'impostos especials se'ls addiciona la devolució dels 0,07 euros/l establerts en l'article 1 d'aquest Reglament per a les diferentscategories previstes. Per tant, si fins ara la devolució era com a màxim corresponent a 3.000 litres per any o la part proporcional per dies de vigència de les disposicions d'aquest Reglament, amb la modificació aprovada avui es passa a 8.000litreper any o la part proporcional per dies de vigència de les disposicions d'aquest Reglament.

Jover ha explicat que se'npodranbeneficiar excepcionalment els empresaris o els professionals amb vehicles destinats alservei de taxi que disposin d'una targeta de transport associada a una llicència de taxi. Així mateix, se'n beneficiaran els vehicles destinats al transport de mercaderies amb unpes total amb càrrega igual o superior a 3.500 kg i inferior a 7.500 kg, així com els vehicles especials autopropulsats (tractors) que consumeixin gasoil de locomoció.

Aprovat el 'Xec energètic' de 150 euros per la calefacció

L'executiu ha aprovat la modificació temporal del Reglament de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitarispel que fa ales ajudes que rebran les famílies més vulnerables per sufragar el cost de la calefacció aquest hivern. Així ho haexplicatel ministre de Finances iPortaveu, Eric Jover, aquest dimecres. En aquest sentit, Govern promou el Decret aprovat avui mitjançant el qual es regulen els ajuts per contribuir a la despesa de calefacció que s'abonaran mitjançant transferència bancària en un únic pagament per unitat familiar de convivència per un import de 150 euros.

El portaveu de l'executiu ha especificat els requisits per sol·licitar la subvenció. Entre ells, s'ha de complir amb la residència legal, efectiva i permanent a Andorra i acreditar que s'hi ha viscut durant un període mínim de tres anys immediatament anterior a la sol·licitud. A més, no es pot disposar d'ingressos superiors a 1,3 vegades elLECSpersonal o familiar ni superar el barem de valoració patrimonial, regulats als articles 31 i 32, respectivament, de la Llei 6/2014, del 24 d'abril, de serveis socials i sociosanitaris. El període de referència per determinar els ingressos totals en còmput anyal de la persona o la unitat familiar de convivència són elsdotze mesos naturals immediatament anteriors a la data de la sol·licitud.

Per altra banda, cal que la despesa de calefacció estigui inclosaen ellloguer i s'hagi vist incrementada, però si la família no s'ha vist afectada per l'augment dels costos energètics noentrariadins dels requisits necessaris.

Aquests ajuts es poden sol·licitar entre l'1 de desembre del 2022 i el 31 de gener del 2023. Jover ha especificat que aquelles famílies que ja siguin beneficiàries d'una prestació per fill a càrrec, una pensió de solidaritat o un ajut econòmic ocasional per a l'accés a l'habitatge de lloguer, no han de formalitzar la sol·licitud esmentada, atès que s'atorga de manera automàtica.

Terminis per presentar els rebuts de l'ajut a l'habitatge

En aquest context, el consell de ministres també ha aprovat els terminis per presentar els rebuts per a l'ajut a l'habitatge de lloguer. Així, el Govern ha prorrogat les subvencions automàtiques relacionades amb l'habitatge de lloguer de laconvocatòriadel 2022fins al31 de desembre del 2023. Per tant, pel que fa a les mensualitats del primer trimestre del 2023, la data límit de presentació és el 31 de maig del 2023; el segon trimestre la data és el 31 d'agost del 2023; el tercer ho serà el novembre del 2023 i el quart el gener del 2024.

Així, els rebuts s'han de presentar al Servei de Tràmits dels comuns o del Govern i els que ho facin fora del termini a dalt establert, si no hi ha un motiu degudament justificat, no s'abonaran.

tracking