Judici

Petició de 25 anys d'internament en un centre psiquiàtric per a l'assassí de Vila

La forense conclou que va actuar mogut per un brot psicòtic però que no tenia les capacitats anul·lades perquè hi va haver una "certa planificació"

El pis on es va produir l'assassinat a VilaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia ha modificat la petició de pena inicial contra l'acusat del crim de Vila. Un cop finalitzada la declaració delapèrit forense i quan el president del Tribunal de Corts ha demanat a les parts si confirmaven o modificaven els seus escrits dequalificacióprovisional, el representant del ministeri públic ha anunciat el canvi substancial del posicionament motivat per les declaracions dels metges que han tractat el processat i de la forense que consideren que l'acusat va actuar amb les capacitats alterades. El fiscal demana l'aplicació de l'article 27.4 del Codi Penal que implica l'eximentcompletaper raó de l'alteració mental de l'acusat. Una absolució, però, que demana que s'apliqui amb mesures de seguretat:25anys d'internament en un centrepsiquiàtrici l'expulsió durant10anys del país. En l'escrit provisionalsol·licitava25anys de presó.

L'acusació particular, que representa la dona i la filla del difunt, ha sol·licitat 25 anys de presó per a l'acusat, al qual considera que també se l'ha de condemnar per dos delictes de temptativa d'assassinat perquè considera que la seva intenció aquella matinada era fer mal a víctima i també a la seva família. El lletrat s'ha mostrat d'acord en aplicar una eximent al processat però incompleta perquè malgrat el trastorn que patia "no podem dir que no comprenia la il·licitud dels fets" que va cometre. Tanmateix, ha defensat que continuï ingressat a la Comella i que no se'l traslladi a un centre psiquiàtric perquè a la presó ja està sent tractat i té seguiment mèdic sense que hagi protagonitzat cap incident en els dos anys que fa que hi està ingressat. Pel que fa a les indemnitzacions, reclama 100.000 euros per a la vídua pel dany moral i 130.000 per a la filla. Per a la menor afegeix també 32.000 euros pels danys patit pel pare i una prestació mensual de 327 euros fins que faci 25 anys. La segona acusació particular, que representa els interessos d'una filla adoptiva del difunt, s'ha sumat a la petició de pena del company i ha demanat 50.000 euros de compensació per a la seva representada.

Finalment la defensa, s'ha refermat en que s'ha d'eximir a l'acusat de la responsabilitat penal dels fets perquè "s'ha demostrat que no era conscient del que estava fent" i ha demanat que l'ingrés en un centre psiquiàtric sigui de 5 anys.

"Capacitats greument alterades"

El judici pel crim de Vila s'ha reprès avui al Tribunal de Corts amb la declaració de la metge forense que va fer l'autòpsia de la víctima i també va avaluar l'estat mental de l'assassí confès. La forense ha explicat que la conclusió que va extreure respecte l'acusat és que aquella nit, el setembre del 2020, va actuar amb "les capacitats greument alterades". Ha precisat que no creu que estiguessin totalment anul·lades perquè el processat va procedir amb una "certa planificació", agafant els instruments per atacar la victima i preveient com accediria al domicili. Patia en aquell moment un brot psicòtic, ha afegit, però tenia una certa consciència perquè només va agredir el difunt i va deixar marxar la dona i la filla després de ruixar-les, això sí, amb una mena de gas lacrimògen. "Si hagués tingut les capacitats totalment anul·lades potser hauria fet malament a tothom", ha exposat.

La metgessa ha apuntat també el risc de reincidència si abandonés el tractament que està seguint per controlar l'esquizofrena que pateix. Sobre l'autopsia de la victima, la metgessa ha indicat que els cops de risc vital (produïts amb un martell tàctic) van ser els del crani (van ser deu) i que la víctima encara estava viva quan l'acusat va provocar l'incendi al domicili. Creu, però, que "estava inconscient". Abans de la declaració de la forense, el secretari de Tribunal ha llegit les declaracions que la víctima va efectuar a la policia i va corroborar a la Batllia aquell mateix 2020 quan l'homicida va iniciar l'assetjament contra ell, presentant-se a les oficines de la seva empresa i també a les portes del seu domicili. L'home va assegurar en les denúncies que vivia atemorit, per ell i per la seva família. Les denuncies, però, no van servir per frenar el crim.

tracking