ramaderia

20.000 safates de vedella d'andorra

El 2021 l’escorxador va sacrificar 800 vedells, 50 vaques, 24 pollins i 500 corders

20.000 safates de vedella d'andorraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carn d’Andorra ha distribuït des de l’agost del 2021 20.000 safates de carn de vedella del país en centre comercials i supermercats del Principat, segons va revelar ahir al migdia la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la presentació als mitjans de la segona fase de les obres d’ampliació de l’escorxador nacional.

El projecte per comercialitzar aquest producte envasat en safates als principals centres de distribució va arrencar l’estiu de l’any passat amb l’objectiu de posar-lo a l’abast de la majoria de compradors, ja que fins aleshores només es venia en carnisseries. El 2021 van sacrificar-se a l’escorxador 800 vedells, 50 vaques, 24 pollins i 500 corders.

Les millores que s’han fet a l’escorxador tenien com a objectiu renovar les parts de la infraestructura que després de 20 anys de funcionament requerien una intervenció per anticipar-se al deteriorament i poder continuar respectant tots els paràmetres de seguretat, higiene i benestar animal. El Govern hi ha invertit en total 1,2 milions d’euros.

Els treballs han permès renovar la impermeabilització del paviment de la planta baixa, així com sanejar i reparar els elements estructurals afectats per l’acció de l’aigua. A més, s’ha construït una nova instal·lació frigorífica, ja que l’actual es troba al final del seu cicle de vida útil. També s’han fet petites adaptacions per millorar el funcionament general de la instal·lació i optimitzar-ne els espais, com ara la creació d’una nova sala d’especejament. Calvó va recordar l’impacte positiu que genera el sector primari per al conjunt de la societat a través del pastoralisme i el dall de prats. L’activitat ramadera, va afegir la ministra, és essencial per al “manteniment del paisatge i la conservació de la biodiversitat, així com també per mitigar els riscos naturals que el poden malmetre”.

Per la seva part, el gerent de Ramaders d’Andorra, Gerard Martínez, va apuntar que, a part de la distribució de carn de vedella als centres comercials i supermercats, l’últim any l’entitat, que agrupa una seixantena de socis, ha reforçat les tasques de promoció entre altres col·lectius. Una trentena de restaurants ja compren habitualment carn produïda al país. A més, s’ha introduït la vedella un dia a la setmana als menjadors de l’Escola andorrana. Aquest projecte també té un vessant educatiu, ja que s’inculca entre els alumnes la importància de consumir productes de quilòmetre zero per fixar habitants al territori i cuidar el paisatge i la biodiversitat.

Pel que fa a les obres que s’han fet a l’escorxador, Martínez va assegurar que “permeten donar un plus al tracte de la carn”, entre altres raons perquè ara “hi haurà més espai per als treballadors”.

Treballadors de l'escorxador, ahir durant la visita ministerial.

tracking