Estratègia energètica

Projecte pirinenc per construir instal·lacions d'hidrogen a Andorra

El Govern manté converses amb la Comunitat de Treball dels Pirineus per implementar infraestructures que apostin per aquest nou combustible

L'hidrogen es produeix amb electricitat i aigua en un procés reversible.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern vol apostar per l’hidrogen com “un dels puntals del nou model energètic del futur”. Així ho explica el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, que reconeix que el Principat està treballant en un projecte perquè l’hidrogen passi a tenir un paper important en el context energètic andorrà.

Es tracta d’una iniciativa que es treballa en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). Andorra està apostant perquè tiri endavant un projecte vinculat a l’hidrogen per aprofitar els beneficis que aportaria la seva utilització en substitució dels combustibles fòssils tradicionals. Així, després de mantenir converses amb la presidència de la CTP (tant presencials com virtuals), actualment ocupada pel País Basc, s’està elaborant un mapa global per detallar quins serien els projectes que es podrien encabir en els diferents territoris d’aquesta comunitat transfronterera per així construir un model que permeti la implementació d’aquesta nova font d’energia en un futur pròxim.

Sector privat

Uns projectes que, si bé encara cal concretar, podrien anar des de magatzems d’hidrogen, espais on produir-lo o un corredor pels Pirineus, segons apunten diverses fonts. Si bé des de l’executiu asseguren que tot plegat encara és “en una fase molt inicial”, des del sector privat es reconeixen converses amb empreses d’altres països per tirar endavant aquesta iniciativa. De fet, Miquel reconeix que, a diferència del 2016, quan ja es va intentar tirar endavant una iniciativa també vinculada a l’hidrogen, “aquest cop la diferència és que també s’hi ha inclòs el sector privat”. De fet, en el projecte que es va denominar H2PyiR, el qual segons Miquel no es va tirar endavant per qüestions “administratives”, només es va comptar amb centres d’investigació o universitats.

Tanmateix, el director afirma que la qüestió de l’hidrogen també s’ha abordat amb altres països, perquè és una opció que es preveu des de fa molt de temps i més encara en la situació actual, en què Europa té dificultats per accedir als combustibles fòssils tradicionals. Així, estats com Alemanya volen donar un impuls a l’hidrogen per potenciar també la transició energètica. En aquest sentit, l’Estratègia Energètica Nacional i de Lluita Contra el Canvi Climàtic 2020-2050 ja feia menció a la necessitat d’apostar per l’hidrogen verd, aquell que es produeix mitjançant fonts d’energia renovables.

Cal recordar que l’hidrogen, que pot ser emmagatzemat tant en format líquid com en gas, és produït mitjançant aigua i electricitat, en un procés que, a més, pot ser reversible. Precisament, aquest element permetria donar un impuls als vehicles elèctrics amb els cotxes de pila d’hidrogen. En aquests vehicles, l’hidrogen s’emmagatzema en un dipòsit per després convertir-lo en electricitat mitjançant una combustió que, a diferència dels motors tradicionals, el que emet és vapor d’aigua. D’aquesta manera s’aconsegueix no només augmentar notablement l’autonomia dels cotxes, sinó també reduir el temps de recàrrega, ja que l’hidrogen es recarregaria com qualsevol altre combustible tradi- cional.

La intenció actual és que aquest projecte de la CTP, a més a més de portar infraestructures al Principat, també permeti fer proves pilot, les quals estarien especialment vinculades a l’ús de l’hidrogen en el transport públic. Així i tot, Miquel reconeix que ja hi ha hagut empreses que han proposat la implementació de tecnologia vinculada a l’hidrogen per reduir, per exemple, el consum de gasoil en les calderes tradicionals.

ELS BENEFICIS

Emissions zero

La generació de l’hidrogen es fa mitjançant electricitat i aigua, cosa que permet generar-lo de forma verda. A més, la seva combustió desprèn vapor d’aigua.

Converses amb la CTP

Andorra ha mantingut converses amb la presidència de la Comunitat de Treball dels Pirineus, ocupada pel País Basc, per activar aquest projecte.

Sector privat

En aquesta ocasió també es comptarà amb el sector privat per donar impuls a les possibles infraestructures que s’implementin.

tracking