La duana espanyola intervé més d'1,2 milions des del gener

El volum de diners decomissats a la frontera multiplica per quatre la quantitat decomissada tant el 2021 com al 2019

Una persona surt de les oficines de la duana espanyola a la Farga de Moles.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La duana de la Farga de Moles ha intervingut més d'1,2 milions d'eurosdes de principi d'any, una xifra que multiplica per quatre la quantitat decomissada tantel 2021com al 2019, abans de la pandèmia. Així mateix, les actes d'infracció relacionades amb divises s'han triplicat en aquest període, un augment "exponencial" que des de l'Agència Tributària atribueixen a l'actual conjuntura econòmica. Segons el cap de servei de viatgers de la duana,EmilioBallano, el motiu és perquè hi ha molta gent que "pensa que Andorra pertany a la Unió Europea i que, per tant,creuen que no han de declarar els diners que porten". Pel que fa a les actes vinculades al contraban es mantenen estables.

Entre els mesos de gener i setembre d'enguany s'han aixecat 57 actes d'infracció de la normativa sobre blanqueig de capitals i la quantitat de diners descoberta ha estat d'1.201.213,84 euros. En canvi, el 2021 es va tancar amb 19 actes i 276.994,44 euros intervinguts, unes dades similars a les de 2019, abans de la pandèmia, que eren de 22 actes i 316.944,43 euros decomissats.El 2020, les restriccions de mobilitat a causa de la crisi sanitària de la covid-19 van motivar un descens fins a les 7 actes i 130.460,00 euros descoberts en els controls que es duen a terme en aquesta duana.

Pel que fa a les actes vinculades al contraban, que principalment inclouen begudes alcohòliques, rellotges, material fotogràfic i perfums,sesituen en 52 actes i un valor de 117.917,26 euros en els primers nou mesos d'aquest 2022.Mentre, l'any passat es va tancar amb 46 expedients i 81.632,19 euros,el 2020amb 69 actes i 152.697,38 euros i al 2019 amb 140 actes i 278.677,18 euros.

Les dades referents al tabanc, segons el sergent de la Guàrdia Civil i cap accidental de la duana, Fernando Álvarez, tenen relació amb la major "pressió" en els controls i en el fet que el nombre de fumadors ha baixat i que la diferència en el preu de venda a Andorra també és menor. Pel que fa a altres productes com ara els d'electrònica, també atribueix el descens d'expedients oberts al fet que la diferència de preu és menor en comparació a anys enrere. En canvi,sique s'ha detectat un increment del moviment d'armes adquirides al Principat, com per exemple les de defenses elèctriques com el Taser que es poden trobar fàcilment i a preus assequibles. La gent no sap o no vol saber que és il·legal el seu trasllat, és a dir, és legal comprar-la i tenir-la a Andorra, peròno portar-la a Espanya", explica Álvarez, que afegeix que passa el mateix amb les defenses extensibles, on el seu ús està prohibit més enllà de les persones autoritzades.

Pel que fa als controls aleatoris de vehicles que es duen a terme al recinte de la Farga de Moles, els agents de la Guàrdia Civil solen observar "si els seients van tapats amb una manta o si hi ha un excés d'equipatge" en relació amb els dies d'estada dels viatgers al Principat. També fan el mateix amb els autobusos, ja que han constatat que hi ha gent que intenta infringir la llei en aquest tipus de transport i "espera que hi hagi menys pressió, tot i que en realitat és la mateixa".

tracking