CULTURA

L'1% d'inversio pública anirà destinat a preservar el patrimoni cultural

El pla de la cultura no descarta que pugui haver-hi un museu nacional, però tampoc prioritza la seva materialització

Presentació del Pla estratègic de la CulturaSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Cultura i Esports,SilviaRiva, han presentat aquesta tarda el Pla estratègic de la cultura Andorra 2030, en el qual es proposen prop de 300 accions encaminades a impulsar tots els sectors culturals. Destinar l'1% del pressupost d'inversió en obra pública a dotar el Pla Preserva, destinat a la conservació del patrimoni cultural, i el mateix percentatge a fomentar la creació artística, i la creació d'una figura al ministeri per donar suport al teixit cultural i als artistes, són dues les iniciatives que esproposen.

El pla, que s'ha elaborat amb la participació de la ciutadania, és "un punt d'inflexió, una nova manera de relacionar-se de l'administració amb els actors i altres agents culturals", ha indicat Espot. Per la seva banda, la ministra de Cultura i Esports ha destacat que es tracta d'un "document viu" que es pot anar adaptant progressivament d'acord amb les noves necessitats que sorgeixin. Així mateix, ha ressaltat la importància de la creació de la taula de treball en l'àmbit cultural, que a més del ministeri integrarà també els comuns i les empreses privades, per coordinar la programació cultural del país i que, d'aquesta manera evitar la contra programació. La ministra no ha descartat la creació d'un museu nacional, del qual es parla al document que s'ha elaborat arran delLlibreblanc de la cultura, però tampoc aclareix si finalment hi haurà una infraestructura física d'aquest tipus, ja que de moment es dona prioritat a la culminació d'un relat nacional com a base de la identitat cultural.

Riva presenta el pla estratègic de la cultura al consell assessor

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha encapçalat aquest dijous la quarta reunió de l’any del Consell Assessor del Patrimoni Cultural (CAP) que ha tingut lloc a l'edifici de l'antiga Ràdio Andorra, seu d'Andorra Turisme, segons informa l'executiu en un comunicat. En aquest sentit, durant la trobada,s’han presentat els principals eixos i accions que recull el nou Pla estratègic de la Cultura Andorra 2030, abans de la presentació oficial d'aquesta eina davant dels actors culturals i la premsa del país i que defineix unes polítiques culturals i un marc d’actuació comú per a la Cultura, amb un horitzó definit fins al 2030.

Govern destaca que l'objectiu de presentar-la al consell és perquè puguin conèixerde primera mà totes aquelles accions en matèria de patrimoni cultural. A més, el pla ha estat elaborat de forma participatvia per representants de diferents sectors culturals i estableix diverses accions, algunes de les quals ja estan en curs, d'altres marcades com a prioritàries i la resta s'aniran implementant de manera progressiva amb aquest horitzó 2030.

En aquesta línia i en continuitat amb els treballs d'avaluació de la llei del patrimoni,s’ha presentat al CAP el plantejament i la metodologia que s’està fent servir per l’avaluació del text i l’estat general del patrimoni. L’avaluació té l’objectiu de disposar d’una eina per valorar l’acompliment del marc legal vigent en cada moment.

Per altra banda, l'executiu informa que durant la reunió s'ha informat delstreballs de restauració, documentació i de les intervencions arqueològiques que s’han dut a terme ala Farga del Madriu i els objectius del 2023 així com els avenços en el projecte de restitució dels campanar de Sant Vicenç d'Enclar.

La trobada s'ha celebrat a l'edifici de l'antiga Ràdio Andorra

tracking