comptes de l'estat

El Govern tancarà l'exercici amb més de 15 milions de superàvit

El ministre de Finances afirma que l’endeutament, de 1.190 milions quan acabi l’any, “és completament sostenible

El ministre de Finances, Eric Jover, al programa 'Parlem-ne' de Diari TV.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu que els comptes del 2022 es tanquin amb un superàvit que serà superior als 15 milions d’euros, davant dels tres milions de dèficit que s’havien calculat en la darrera revisió del pressupost i dels 26 previstos inicialment. D’aquesta manera, serà la primera vegada que els números de l’Estat es tanquin en positiu des de l’any 2019, quan es va iniciar la pandèmia del coronavirus, que va obligar a augmentar considerablement les despeses.

Així ho va indicar ahir en el programa Parlem-ne, de Diari TV, el ministre de Finances, Eric Jover, segons el qual les finances públiques “estan millor del que ens podríem pensar, sobretot després del que hem passat durant dos anys que van ser molt complicats com el 2020 i el 2021, en què es va fer un forat molt important, i aquest any és de recuperació no tan sols econòmica, sinó també de les finances públiques”. En aquest sentit, hi ha “una millora substancial dels ingressos de l’Estat”, tant els procedents dels impostos directes com dels indirectes, que suposarà una recaptació “significativament” per sobre de l’inicial a final d’aquest any. “Les dades indiquen que el creixement és fort, bastant més del previst inicialment”, va dir el ministre. Una part del superàvit, que segons Jover serà “fins i tot un pelet superior als 15 milions d’euros, es destinarà a FEDA. En concret, la parapública rebrà 15 milions d’euros, amb la qual cosa no haurà de repercutir en els usuaris tot l’increment de l’energia i podrà continuar endavant amb el seu pla d’inversions.

La resta del superàvit del 2022 servirà per reduir l’endeutament, de manera que aquest se situï en 1.190 milions d’euros en acabar l’exercici, davant dels 1.302 milions d’euros de l’any anterior, és a dir, 112 milions inferior. Aquesta dada va ser qualificada també per Jover de “molt positiva”, de manera que el 2023 l’endeutament podria ser de prop dels 1.215 milions d’euros, “però ja sabem que estarem per sota”. “El nostre deute és completament sostenible, com ha indicat l’FMI”, va afegir el ministre, que va admetre, però, que la tendència ha de ser que l’endeutament global vagi a la baixa, cosa que s’està aconseguint amb pressupostos equilibrats.

El ministre de Finances també es va referir als crèdits tous concedits durant la pandèmia i que es poden retornar ara en un període d’entre dos i set anys. Segons va assenyalar Jover, un “petit volum”, una mica per sota del 2% dels crèdits, no es retornaran, que representa un volum d’uns tres milions d’euros, una xifra menor al 3,5% que suposa la morositat mitjana en general. La voluntat del Govern és establir un topall mínim a partir del qual es comprovaran, a més dels crèdits fallits, totes les operacions creditícies atorgades, mentre que pel que fa a la resta es farà un mostreig. En aquest sentit, es portaran a la Fiscalia els impagaments no justificats i que s’hi vegin irregularitats. Jover va manifestar que l’executiu actuaria de la mateixa manera que ho va fer, ja que no hi havia una altra via per ajudar les empreses i els treballadors en un moment tan difícil.

JOVER, SORPRÈS QUE "GENT BEN PREPARADA" S'OPOSI A L'ACORD AMB LA UE

El ministre de Finances, Eric Jover, considera que és d’hora per parlar de pactes electorals. Tot i això, no va tancar la porta a un pacte tant amb Liberals d’Andorra (L’A) com amb Acció, sorgits d’una escissió dels anteriors. Jover entén que tot dependrà del camí ideològic que segueixin aquestes formacions i si s’allunyen o no de posicions centristes com les dels demòcrates. “Si ells se separen molt de l’ideari en què ens hem sentit còmodes aquests quatre anys, evidentment tindrem dificultats per fer una coalició”, va indicar Jover. Això sí, el ministre no veu, a hores d’ara, que es pugui arribar a una entesa amb Concòrdia. I és que tot i que veu positiu que hi hagi una nova opció política en funcionament, li retreu el seu euroescepticisme. “Em sorprèn que gent jove i teòricament ben preparada vulgui negar les virtuts” d’un projecte com el que planteja la Unió Europea (UE), “i si ho fan han de plantejar alternatives”, va indicar Jover. El titular de Finances creu que Demòcrates és “l’única força que pot governar en solitari” en la propera legislatura i que Espot “és el millor líder” possible.

tracking