Espanya paralitza la citació de Rajoy per l'Operació Catalunya

El Superior de Madrid emplaça l'Advocacia i la Fiscalia a pronunciar-se abans de resoldre sobre el fons

L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy està entre els investigats.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid ha paralitzat de manera urgent la comissió rogatòria dictada per Andorra per citar a declarar l'expresident delgovernespanyol Mariano Rajoy arran de la querella sobre "l'operacióCatalunya', segons informen diversosmitjansestrangers. Els magistrats han considerat pertinent suspendre l'auxili judicial emès pel Principat que també preveu les citacions de l'exministre de l'interior d'Espanya. Jorge Fernández Díaz i de l'exministre d'hisenda espanyola,CristóbalMontoro.

Així, el Superior de Madrid ha acordat concedir la mesura cautelaríssima sol·licitada pels exmembres del govern espanyol i ho ha traslladat a l'Advocacia de l'Estat i a la Fiscalia perquè es pronunciïn abans de les 14 hores de dijous. Una vegada transcorregut aquest termini, es resoldrà sobre la mesura cautelar. En aquest sentit, els magistrats justifiquen les raons d'"urgència" per adoptar aquesta mesura i es concedeix "només als efectes que pel ministeri de Justícia no es procedeixi a la devolució a les autoritats andorranes de la comissió rogatòria" fins que el tribunal pugui examinar en audiència els arguments de l'advocacia i la fiscalia sobre el fons de la mesura sol·licitada.

El tribunal madrileny s'ha pronunciat arran de la impugnació per part de la defensa de Fernández Díaz contra la decisió de la secretaria d'Estat de Justícia, el 30 de setembre, d'inadmetre el recurs d'alçada contra l'acte de la Direcció General de Cooperació Jurídica Internacional de fer curs a la comissió rogatòria d'Andorra.

La Batllia investiga a Rajoy i als que foren els ministres d'Interior i Hisenda, Jorge Fernández Díaz iCristóbalMontoro, respectivament, per suposades coaccions aBPAper obtenir informació de polítics catalans independentistes durant l'anomenat Procés. La investigació deriva d'una querella, admesa a tràmit el 2020, que van presentar l'Institut de Drets Humans d'Andorra, Drets i l'expresident deBPA, HiginiCierco, per l'anomenada Operació Catalunya i inclou com a investigat l'exsecretari d'Estat Interior Francisco Martínez i l'exdirector de la PoliciaIgnacioCosidó.

Recentment, les defenses de Rajoy, de Fernández Díaz i de Montoro van al·legar que havien estat vulnerats els seus drets perquè el Jutjat d'Instrucció 32 de Madrid, en donar tràmit a la citada rogatòria, no va fer el "previ control de legalitat de conformitat amb la legislació nacional i convencional en matèria de cooperació internacional". L'Audiència Provincial de Madrid els va donar la raó perquè considera que aquest jutjat havia d'haver estimat els seus recursos contra la comissió rogatòria d'Andorra. Tanmateix, va precisar que no podia admetre els seus recursos de queixa perquè la jutgessa ja havia actuat i donat resposta al Principat, per la qual cosa finalment va avalar l'auxili judicial brindat a les autoritats andorranes.

tracking