retorn voluntari

Torna al CREI el noi que es va escapar dissabte

Actualment només hi ha tres joves interns al Centre Residencial d’Educació Intensiva

La reixa del CREI per on suposadament es va escapar el menor.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un menor de 17 anys va tornar ahir al Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) després d’haver fugit dissabte d’aquestes instal·lacions especials que van ser inaugurades el mes passat i que hores d’ara acull només tres joves. Feia sis dies que la policia intentava localitzar el menor i aquest incident obligarà a revisar el protocol que s’aplica en aquest centre, que ha de disposar de mesures de control perquè alguns dels menors que ingressen ho fan en règim tancat i, per tant, tenen vetada la sortida.

Encara que des de l’executiu no es va dur a terme cap explicació oficial, tot apunta que la via de sortida va ser una reixa que no té una gran alçada i que ja va ser assenyalada per les responsables de l’Associació en Defensa del Jovent en Risc (ADJRA) i l’Associació de Famílies Afectades per Malalties Mentals (AFMMA) com a lloc vulnerable. Sandra Cano, presidenta de la primera de les associacions, va recordar ahir que en una de les visites que van fer al CREI van avisar que la reixa es podia convertir en un problema, no només perquè no té l’alçada suficient, “sinó perquè es pot convertir en un colador de droga o elements punxants, i ara s’ha demostrat que teníem raó i que un noi que està sota tutela de l’Estat la va saltar dissabte passat”.

Cano va aprofitar l’ocasió per dirigir un missatge al ministre portaveu, Eric Jover, qui dimecres va titllar de “crítiques destructives” les opinions de les entitats de salut mental. La presidenta de l’ADJRA va comentar que havien elaborat un “llistat constructiu” d’allò que creien que pot ser millorat, però que no han rebut cap mena de resposta.

El noi, que prové de la Gavernera, va tornar al CREI gràcies a la insistència d’una part del seu entorn familiar, amb qui va contactar la policia. Les mesures de vigilància al centre no són comparables a les d’una presó, si bé la sortida no és lliure i una empresa de seguretat s’encarrega de l’ordre. Les entitats també van alertar que hi ha punts negres que s’escapen de les càmeres de vigilància i, sobre la reixa, van avisar que davant mateix hi ha un petit solar que es pot convertir en lloc de concentració dels amics dels internats i que això podria provocar molèsties als veïns. L’executiu, segons Cano, es va comprometre a fer la reixa més alta per evitar fugides com la de dissabte.

tracking