crisi energètica

Prova pilot a Grau Roig per a l'autosuficiència energètica

El parc fotovoltaic de Grau Roig produirà l’energia equivalent al consum de 250 llars i servirà de base per a projectes futurs

Un moment de la inauguració del parc fotovoltaic de Grau Roig.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou parc fotovoltaic de Grau Roig que FEDA va inaugurar ahir servirà de base per desenvolupar futurs projectes d’energia renovable al país. Es tracta d’una “prova pilot” que s’emmarca en la voluntat d’explorar vies que permetin obrir pas cap a la sobirania energètica. Tot plegat, en un moment en què la crisi i els preus d’importació disparats han posat en evidència la necessitat d’invertir en la producció local per reduir la dependència dels països veïns, que subministren el 80% de l’energia que es consumeix.

El parc solar de Grau Roig és el primer d’alta muntanya al país, una instal·lació poc habitual arreu d’Europa. Per aquest motiu, el director general de la parapública, Albert Moles, va explicar durant la inauguració que s’ha apostat per una instal·lació d’unes 2.000 plaques fotovoltaiques que ha de servir per estudiar-ne la rendibilitat. “Hem volgut fer una prova pilot abans d’engegar projectes grans”, va indicar. El parc es posarà en funcionament aquesta tardor i s’avaluaran els resultats d’aquí a dos anys.

Ara bé, les expectatives són altes. En primer lloc perquè s’ubica a uns 2.000 metres d’altitud, que suposa un “avantatge”, perquè les plaques funcionen millor a menys temperatura. A més, està format per plaques bifacials que captaran els rajos del sol i el reflex de la neu. “Volem veure quina és la manera més econòmica i òptima de dissenyar nous parcs”, va sostenir el director de FEDA, indicant que la parapública espera que serveixi de base per a projectes futurs. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va avançar que “tenim previstes altres infraestructures per anar augmentant la producció nacional”.

ENERGIA DE 250 LLARS

El parc de Grau Roig incrementarà el consum nacional en un 1% i produirà l’energia equivalent al consum d’unes 250 llars durant un any. “Pot semblar poc significatiu, però cada pas suma”, va sostenir el cap de Govern, Xavier Espot. De fet, aquest projecte, sumat a d’altres, ha de permetre acostar-se als objectius que es marca el país. De cara al 2030 es vol produir el 33% de l’energia que es consumeix. Això serà possible amb el parc eòlic del pic de Maià, que permetrà produir un 10% de l’energia, que se sumarà al 20% que ja genera la central hidroelèctrica. I de cara al 2050 s’espera arribar a produir el 50% del que es consumeix.

NO HI HA TALLS PREVISTOS

Moles va indicar que la situació energètica a Espanya s’ha “normalitzat” i que ja no hi ha “dèficit de producció”, gràcies a l’augment del vent i que s’han reobert les centrals que s’havien aturat per qüestions de manteniment. Encara que no hi ha talls previstos, el director de FEDA va recordar que si el país no té capacitat per respondre es pot optar per les “desconnexions voluntàries” o els “talls sectorials”.

CALVÓ ANIMA ELS PARTICULARS A INSTAL·LAR PLAQUES SOLARS ALS TERRATS

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va fer una crida als ciutadans perquè instal·lin plaques solars als terrats de les cases. “Vull convidar els particulars perquè tenen la possibilitat de fer-ho amb les ajudes de Govern i la normativa que s’ha desplegat en aquest àmbit.” En aquest sentit, Calvó va aclarir que els comuns no tenen competència per regular sobre aquesta qüestió i que els particulars “poden desenvolupar estructures fotovoltaiques sobre les edificacions”. Un cop més, la ministra va reiterar la necessitat d’invertir en infraestructures que permetin produir energia verda i avançar cap a la sobirania energètica. Així mateix, va destacar la tasca de l’executiu a l’hora de desenvolupar la Llei de transició energètica, que per primera vegada ha permès produir energia al país. Per la seva banda, Xavier Espot va reiterar que “l’estalvi energètic és necessari per reduir la dependència a l’exterior i l’impacte negatiu mediambiental”, així com per “evitar malbaratar recursos de FEDA i que es puguin destinar a energia neta o produïda a casa”.

El parc de plaques solars que s'ha instal·lat a l'estació de Grau Roig.

tracking