Sanitat

Salut ha detectat 1.287 càncers en els darrers dos anys

El càncer de pell ha estat el que més persones han patit, amb 431 casos segons la informació publicada pel ministeri

L'entrada de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell HospitalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

1.287 persones han estat diagnosticades de càncer des del 2020, segons esdesprènde la informació publicada al Butlletí del Consell General signada pel ministre de Salut, Albert Font, en resposta a les preguntes fetes per la consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela. El càncer de pell ha estat el que més persones han patit, elevant la xifra de casos en els darrers dos anys a 431, molt per sobre del càncer de mama, que se situa en 177 persones afectades; el de còlon, amb 137 diagnòstics, i el de pròstata, amb 130, segons les dades facilitades pelSAAS.

Tanmateix, l'informe apunta que des del 2020 s'han diagnosticat 92 càncers a vies urinàries, 78 de pulmó, 74 de melanoma i 51 limfomes. La majoria de pacients tenien entre 50 i 60 anys quan va rebre el diagnòstic. El butlletí concreta que 303 persones han rebut tractament contra el càncer des del 2020 i 215 ho han fet al centre mèdicTeknon. D'altra banda, 31 s'han tractat a l'hospitalQuirón, 22 a l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i 16 a l'hospital Clínic.

Reunions tèncniques per al registre de càncer

El ministre Font informa que s'estanduenta terme els treballs per disposar del registre de càncer poblacional, que recollirà informació "de forma continuada, sistemàtica i estandarditzada", sobre tots els casos de tots els tipus de càncer diagnosticats en la població resident a Andorra. Així, al butlletí s'assegura que s'estan fent les reunions tècniques per "identificar, estudiar i analitzar les fonts d'informació, les dades disponibles i les que cal incorporar, així com quins aspectes no queden coberts i requereixen altres abordatges". La finalitat de Governésque l'eina permeti obtenir dades "d'incidència, mortalitat, supervivència i prevalença" del càncer. El projecte compta amb l'assessorament de l'InstitutCatalàd'Oncologia.

tracking