distintiu ambiental

La candidatura de la Unesco topa amb els recels de Gili

Escaldes és l’únic comú que no ha facilitat informació al Govern per a l’elaboració de la candidatura per ser Reserva de la Biosfera

Una reunió informativa sobre la Reserva de la Biosfera.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra està preparant el dossier per optar a la candidatura de Reserva de la Biosfera de la Unesco. L’objectiu del Govern, segons va confirmar ahir el ministre Jordi Gallardo, és tenir tota la documentació enllestida abans que acabi la legislatura per tal que el país obtingui la distinció el 2024. Per poder presentar el dossier, però, l’executiu necessita la col·laboració dels comuns, que han de facilitar diversa informació. Actualment, la feina ja està força avançada per la majoria de comuns, excepte per Escaldes-Engordany, segons va explicar el ministre. En concret, els altres sis comuns ja han aportat la documentació urbanística que se’ls havia requerit i ara Andorra la Vella, la Massana i Encamp estan analitzant la proposta de zonificació feta pel Govern mentre que Sant Julià, Canillo i Ordino ja l’han acceptat. En el cas de la corporació escaldenca, però, encara no s’ha aportat ni la informació urbanística inicial. En aquest sentit, Gallardo va deixar clar que el fet que la candidatura no s’hagi presentat aquest any no és responsabilitat única del comú de Rosa Gili, ja que encara queda feina a fer amb la resta de corporacions, si bé sí que va apuntar que és “qui menys informació ha donat i qui menys ha col·laborat”.

En aquest sentit, el ministre va exposar que en un inici des d’Escaldes es va mostrar certa preocupació pel que podia implicar ser un país Reserva de la Biosfera i es temien complicacions com les sorgides amb la regulació de la vall del Madriu. Des de l’executiu s’assegura que s’han fet reunions amb la cònsol per explicar bé el projecte i per deixar clar que no té cap implicació en l’àmbit legislatiu i per això no s’entenen les reticències del comú escaldenc.

Sigui com sigui, la implicació de la parròquia és imprescindible per poder presentar el dossier. “No es tracta d’obligar ningú, no tindria sentit, perquè aquest no és l’esperit de la candidatura”, va considerar Gallardo, que va afegir que “no vull arribar a presentar una proposta que no haguem discutit abans amb els comuns”. Gallardo es va mostrar convençut que Escaldes acabarà col·laborant però en cas negatiu va afirmar que “hauran d’explicar molt bé per què no volen donar suport a una candidatura que convertiria Andorra en el primer país Reserva de la Biosfera”.

Gallardo va defensar que el Principat reuneix les característiques per demanar la distinció però va admetre la “complexitat” i les dificultats per reunir tota la informació perquè depèn “de la voluntat de diverses institucions”. Amb tot, va destacar el prestigi que suposaria convertir-se en el primer país que fos Reserva de la Biosfera. “Estem parlant d’un projecte que aporta concertació social, una marca de país, més diàleg i participació de la ciutadania... no és un projecte polititzat”, va detallar el ministre.

En aquest sentit, cal recordar que una Reserva de la Biosfera és una regió que s’ha marcat com a objectiu conciliar la biodiversitat, el desenvolupament socioeconòmic i els valors culturals mitjançant l’adopció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Tota Reserva de la Biosfera ha de contribuir a conservar els paisatges i ecosistemes naturals, afavorir el desenvolupament humà i econòmic sostenibles, i promoure una xarxa internacional que impulsi la recerca científica, la vigilància i l’educació contínua. Normalment la distinció es dona a territoris concrets, com és el cas d’Ordino, però en aquest cas el Govern vol ser més ambiciós i pretén fer una candidatura conjunta de tot el país i convertir-se en el primer Estat Reserva de la Biosfera. Un fet que, segons Gallardo, crida molt l’atenció als responsables de la Unesco.

SUPORT DEL TEIXIT ECONOMICOSOCIAL

El Govern està demanant a les diverses associacions i entitats que conformen el teixit economicosocial del país el seu suport per esdevenir Reserva de la Biosfera. L’executiu va enviar cartes a tots els implicats el 15 de setembre exposant que la Unesco demana al país amb quins suports locals compta la candidatura. Per això, demanen una carta dels agents del país en la qual manifestin el seu vistiplau al projecte, per tal d’incloure la documentació amb el suport a la candidatura per a la Unesco.

tracking