negociació
La majoria fa autocrítica i admet que cal informar millor de la UE
Els grups demòcrata i independent reconeixen que s’ha d’apostar per una millor comunicació sobre l’acord amb Brussel·les
Els grups parlamentaris de la majoria fan autocrítica pel que fa a la poca informació sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea. L’objectiu dels grups que donen suport al Govern és millorar la comunicació envers la ciutadania per tal que la població conegui els beneficis de l’acord i voti favorablement en el futur referèndum. El conseller general demòcrata David Montané va indicar que “és evident que cal un esforç més de divulgació i fer més pedagogia” per transmetre a la ciutadania “la importància d’aquestes negociacions”. En aquest sentit, va remarcar que “la visita que es va fer ahir [dijous per al lector] també és important perquè la gent vegi que estem treballant i que hi ha interès per part de la Unió Europea”.
El conseller del grup parlamentari independent, Marc Magallón, també va coincidir en la necessitat de millorar la comunicació amb la ciutadania. “S’ha de tenir en compte que hem tingut una pandèmia pel mig que ens va obligar a deixar de fer les reunions de poble per explicar les negociacions i que ara s’han reprès”, va indicar, malgrat admetre que “és cert que costa molt fer desplaçar la gent i és evident que s’ha de trobar alguna altra fórmula perquè aquesta no funciona”. Les reunions “no són participatives com a nosaltres ens agradaria”, va reconèixer. Per Magallón, “seria una llàstima arribar amb tota la feina feta i amb una oportunitat com aquesta, que és l’oportunitat, i que la deixéssim perdre per no haver comunicat correctament”. En aquest sentit, va admetre que “no hem estat capaços de fer arribar el missatge”, i va fer autocrítica reconeixent que hem de millorar”. “No hem triat la bona metodologia”, va opinar Magallón, que es va mostrar segur que “si ho expliquem bé la ciutadania veurà clarament i es demostrarà en el referèndum d’una manera aclaparadora que un acord amb la Unió Europea és una decisió encertada”.
Amb tot, els dos consellers que formen part de la majoria parlamentària van deixar clar que s’han de respectar els tempos de la negociació i que just ara es començarà amb la part més política de les decisions, que serà la que definirà quines especificitats es mantenen. En aquest sentit, Montané va apuntar que “hi ha informacions que no podem donar perquè encara s’estan negociant i no s’han tancat”. Les declaracions feien referència a les crítiques fetes per part del teixit econòmic i social del país, que dijous van exposar davant dels representants de la UE que van visitar el país que no tenien prou informació per posicionar-se en alguns aspectes. Sobre aquesta queixa, Magallón va assegurar que “tampoc els he vist assistir a les reunions de poble que s’han fet per a tota la ciutadania”. “El secretari d’Estat Landry Riba es va mostrar disposat a passar tota la informació però això també requereix que de l’altra part hi hagi una proactivitat i es demani i es vulgui escoltar”, va retreure el conseller independent.
SATISFETS AMB LA VISITA DE SEFCOVIC I A PUNT PER LA NEGOCIACIÓ PÚBLICA
Els grups de la majoria es van mostrar ahir molt satisfets amb la visita del vicepresident de la Comissió Europea i màxim responsable polític de la negociació de l’acord d’associació amb Andorra, Maros Sefcovic. “La visita va ser molt positiva”, va assegurar el demòcrata David Montané, que va afegir que “la feina que s’ha fet fins ara era més tècnica i ara comença la part més política, per això ha anat molt bé que hagin visitat Andorra per conèixer la realitat del país”. Montané va indicar que es van transmetre les principals preocupacions del Principat com són la lliure circulació de persones i el desig de mantenir el sistema de quotes existent, així com mantenir excepcions en la lliure circulació de serveis en qüestions com Andorra Telecom. També el conseller general del grup independent Marc Magallón va expressar que va quedar “agradablement sorprès” de la visita de Sefcovic. “Coneix molt bé el dossier i tindrà en compte les nostres dimensions”, va augurar. Al seu entendre, “no tindrem tot allò que demanem però tindrem un acord que ens serà favorable”, va assegurar Magallón.