relacions amb europa

La falta d'informació sobre l'acord preocupa Europa

El desconeixement de la societat civil sobre els termes de l’associació entre el Principat i la UE preocupa el cap negociador europeu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la Unió Europea i a l’executiu els preocupa el desconeixement de l’acord d’associació que hi ha entre la societat civil andorrana. El cap de Govern, Xavier Espot, va negar ahir a la tarda que el Principat sigui un país “euroescèptic”, però va admetre que la manca d’informació pot provocar “neguit”. El màxim responsable de l’executiu va fer aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la reunió de treball que van mantenir les delegacions negociadores de la Unió Europea i el Govern a la sala dels antics emissors de Radio Andorra, a Encamp.

En la compareixença, el vicepresident de la Comissió Europea i màxim responsable polític de la negociació de l’acord d’associació amb Andorra, Maros Sefcovic, va comprometre’s a “millorar la capacitat de comunicació” amb els actors de la societat civil andorrana. L’alt representant comunitari va remarcar que és “important que els ciutadans estiguin ben informats” si el pacte amb la UE s’ha de sotmetre a referèndum, tal com preveu el full de ruta del Govern. “Segur que en els propers mesos tindrem aspectes positius, ja negociats, per explicar respecte a les llibertats que encara ens queden per tractar”, va apuntar Espot.

Sefcovic va desplaçar-se ahir al matí al Principat per conèixer de primera mà el territori i les institucions del país. Al llarg del dia el cap negociador de la UE va mantenir una reunió sobre el projecte d’acord d’associació amb els màxims responsables d’institucions de la societat civil com la Cambra de Comerç, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i els col·legis professionals.

ELS DUBTES

La trobada amb el teixit socioeconòmic del país, que es va allargar durant poc més d’una hora, va servir per copsar els neguits de la població respecte a l’acord d’associació, així com la desinformació sobre els temes que s’estan negociant. El secretari general de la Unió Sindical, Gabriel Ubach, va explicar que van traslladar als responsables europeus la seva preocupació sobre els canvis socials i laborals que pot comportar l’acord. En aquest sentit, el sindicalista els va traslladar que “nosaltres no sabem res de com evolucionen les negociacions i per tant no ens hi podem posicionar ni a favor ni en contra”. Segons Ubach, els mandataris de la UE “s’han mostrat sorpresos” de la falta de comunicació i “ens han dit que ens informarien” sobre els termes de l’acord.

El sector empresarial també va traslladar els seus neguits a la Comissió Europea. El president de la CEA, Gerard Cadena, va indicar que la seva principal preocupació rau en la lliure circulació de persones. “Els hem demanat que tinguin en compte la por de l’empresariat en aquest tema i que nosaltres voldríem mantenir un sistema de quotes lligat a un contracte de treball, tal com tenim ara”, va exposar. El responsable de la CEA també va coincidir en la falta d’informació per part de Govern de com evolucionen les negociacions i en quin punt es troben i va agrair “la voluntat dels responsables de l’acord per oferir-nos una comunicació més directa”.

Els dubtes sobre la lliure circulació de persones també són compartits per la Cambra de Comerç. El president de l’entitat, Josep Maria Mas, va lamentar les poques oportunitats de participació que els ha ofert el Govern i va confirmar que els membres de la UE que van visitar ahir el país “s’han compromès a passar-nos informació”. “Amb més informació també podríem fer aportacions i mostrar els nostres neguits”, va afegir. Mas va exposar que els preocupa una obertura que comporti “problemes en l’àmbit de les infraestructures del país i també per a les empreses i que pugui afectar la seguretat del país”.

UN DIA DE REUNIONS

-Al més alt nivell

Espot va rebre Sefcovic ahir al matí a l’edifici administratiu de Govern. Tots dos mandataris van mantenir una reunió de treball a la tarda a l’edifici de Radio Andorra.

-Societat civil

Sefcovic va prendre el pols de la societat civil en una trobada amb representants de la Cambra, la CEA, l’EFA, l’USdA i els col·legis professionals.

-Joves

El desplaçament de la delegació de la UE va tancar-se al vespre amb un acte amb associacions de joves.

tracking