Energia

Increment del 8% de la tarifa de la llum

El paquet de mesures i l'augment del preu a les factures entraran en vigor l'1 de desembre

El cap de Govern i la ministra de Medi Ambient durant la seva compareixençaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de la llum augmentarà entre un 8 i 9% per als clients domèstics (un 80% de les factures del país) el que suposa un increment de tres euros cada mes, mentre que els consums elevats veuran un augment mitjà del 17% en les seves factures, el mateix que afectarà els clients professionals. Tanmateix, pel que fa a la tarifa bonificada per a famílies vulnerables, aquesta es manté sense cap increment. Així ho han informat el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, SílviaCalvó, en la compareixença extraordinària d'aquest vespre davant la situació energètica. Aquestes noves tarifes, així com el paquet de mesures - que han de permetre assolir un estalvi del 15%- i la llei d'estalvi que empari possibles talls de subministrament, entraran en vigor el pròxim l'1 de desembre.

Pel que fa a les mesures d'estalvi immediates, el pla d'acció de l'executiu contempla les d'aplicació obligatòria de reducció del consum energètic a l'Administració general, que ja es troben en vigor des del setembre. La novetat, segons ha informat el cap de l'executiu, és que aquestes passaran a ser també d'aplicació obligatòria pel sector privat -tot i que encara no s'ha tancat- amb algunes propostes com la prohibició de l'enllumenat nocturn de rètols i anuncis publicitaris o el funcionament d'aquest només fins al tancament del comerç. Pel que fa a les de les administracions comunals, que també són obligatòries, són les mateixes que per a l'Administració general amb la particularitat que s'elimina el descompte sobre les tarifes d'enllumenat públic aplicables als comuns (el 100% de la factura) i el funcionament de l'enllumenat de Nadal que, com a molt, podrà estar durant un total de 6,5 setmanes consecutives i fins a les dotze de la nit amb una reducció del 30% del consum respecte a l'any anterior.

L'augment de preus arriba després de l'encariment en la compra d'electricitat per a FEDA pels talls de subministrament deRedEléctricaEspañola. L'empresa espanyola va deixar de proveir energia la setmana passada el dia 4 d'octubre durant tres hores -entre les set de la tarda i les deu de la nit- i aquesta nit durant un període de dues hores -de les vuit del vespre a les deu de la nit- després d'avisar a la companyia andorrana i aplicant les mateixes restriccions al Marroc i a Portugal. Aquesta falta d'electricitat des d'Espanya va provocar que FEDA hagués d'activar els plans de contingència perquè el servei al Principat no es veiés afectat i que hagués d'anar a comprar energia al mercat que està més disparat de preus per poder garantir el subministrament al país. En referència als talls, Xavier Espot, ha confirmat que "els esperàvem com una possibilitat, però no en el moment d'un consum més important". Així mateix, ha assegurat que el país "està preparat per possibles talls, per això tenim un pla de contingència aprovat des de fa temps". En aquesta línia, ha indicat que la central hidroelèctrica de FEDA va produir i es va desviar la importació al costat francès "per això la ciutadania no va notar cap afectació".

RedEléctricaEspañolava fer els talls perquè té les centrals en fase de manteniment emmagatzemant energia davant les restriccions que s'espera que hi hagi aquest hivern perquè la producció d'energia solar i eòlica no compleix les previsions. Des de la companyia han informat que la reducció d'exportació a Andorra s'ha reduït puntualment degut a les "condicions meteorològiques d'aquells dies de falta de vent i aigua i seguint sempre els procediments establerts per la situació".

tracking