Conductes autolesives entre joves

Les entitats per la salut mental agraeixen que es reactivin les taules

Alerten de l’augment de casos en adolescents i reivindiquen accions immediates

Unes 250 persones van assistir a l'acte en del Dia mundial de la salut mental.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les associacions celebren que el Govern hagi prestat atenció a les queixes i preocupacions que van fer públiques amb relació a la gestió que fa de la salut mental i les hagi convocat a participar en taules de treball. “Ha tingut ressò i estem contents perquè una acció que vam fer perquè estàvem enfadats ha tingut una repercussió i ho rebem amb alegria”, va manifestar ahir la presidenta de l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc (ADJRA), Sandra Cano. En converses amb el Diari va detallar que “hem fet la taula de l’estigma, per treballar el suïcidi i ara farem la taula de salut mental i addiccions”. En aquest mateix sentit, la presidenta de l’Associació de Familiars per la Salut Mental (AFMMA), Rosa Lluís, va celebrar que “hi ha soroll”, tot afegint que “és interessantíssim, perquè hi ha moviment: es parla d’ampliar la quarta planta, recursos... estic contenta que el soroll que fem servirà d’alguna cosa”.

Ara bé, les associacions no es donen per satisfetes amb aquestes taules i estan a l’expectativa de veure quines accions es duran a terme. “La solució no passa per les taules, sinó que passa perquè es vegin les accions: que els psicòlegs entrin a la CASS, que dotin de més recursos tota la gent que es dedica a la salut mental... estem al mateix punt que l’altre dia. Sí que és veritat que s’han fet trobades, però si no donen fruits no és suficient”, va esgrimir Cano.

La presidenta de l’ADJRA va advertir de l’augment de malalties mentals entre els joves i, especialment, l’increment de conductes autolesives. “Estem mot alarmats. En el nou curs escolar s’ha incrementat molt el tema d’autolesions en adolescents.” Així mateix, va posar en relleu la preocupació pel que fa a les addiccions: “No parlem només del consum o el policonsum, sinó d’addiccions a les pantalles, addiccions a les lesions...”. Per aquest motiu, va demanar que es materialitzi el pla de prevenció de la drogodependència. “Molts adolescents comencen el consum a les escoles i el que volíem veure a començament del curs escolar eren accions visibles”, va dir.

I és que les malalties relacionades amb la salut mental només han augmentat arran de la pandèmia. “Els trastorns alimentaris han crescut de manera desmesurada i la depressió cada vegada afecta persones més joves”, va advertir Cano.

Per aquest motiu, les associacions van aprofitar el Dia mundial de la salut mental per reivindicar, un cop més, la necessitat de materialitzar accions de manera immediata. “No ens serveix de cara a l’any que ve. Les accions haurien d’haver començat ahir”, va reiterar Cano.

Ahir les associacions van aconseguir omplir amb unes 250 persones una sala dels cinemes Illa Carlemany en el marc del Dia mundial de la salut mental. Durant l’acte es va visionar el curt Una realitat adolescent, dirigit per tres alumnes del Lycée, així com una pel·lícula. En acabar, es va conèixer el testimoni d’una família que té un fill tractant-se d’una addicció fora del país.

tracking