CRISIS ENERGÈTICA

Feda tindrà un dèficit d'uns 30 milions aquest any

El Govern capitalitzarà la companyia amb una injecció de més de 15 milions d'euros

El director de Feda, Albert Moles, durant la compareixençaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha afirmat que, tot i no tenir encara les xifres concretes, s'espera que Feda tanqui l'any amb un dèficit d'entre 25 i 30 milions d'euros "és difícil que ens allunyem d'aquest i per això hem aplicat les mesures d'estalvi". El cap ha destacat que la parapública va "absorbir els increments del preu d'importació de l'energia la primavera passada per no repercutir en el consumidor final". Aquest augment, del setembre del 2021 a inicis del 2022 es va multiplicar per cinc i ara s'ha vist multiplicat per set.

La ministraCalvóha recordat que Andorra importa el 80% de l'energia que consumeix, de la qual un 44% correspon a contractes pactats prèviament amb Espanya i França amb un preu fix i que, segons ha explicat la titular de Medi Ambient, ha permès estalviar a la parapública uns 40 milions d'euros en el darrer any i un 35%està sotmesa als preus de mercat dels països veïns. "Aquest 35% és el que té un impacte important sobre la companyia, que acumula al compte del tancament d'agost 16,4 milions d'euros negatius", ha explicatCalvó. Així, segons ha detallat la ministra, la situació de la companyia era al tancament de l'agost del 2020 de 12,6 milions d'euros positius; en canvi, l'any següent ja va acumular un dèficit de 5,5 milions d'euros "per les ajudes que Feda va oferir a les empreses i la ciutadaniaafectadesper la pandèmia i perquè ja començàvem a estar afectats per l'increment de preus del mercat". En aquesta línia, la situació financera de la parapública s'ha vist perjudicada també per la compra d'energia que el 2020 representava 14,3 milions d'euros, el 2021 20,3 milions i ara més de 50 milions.

Per això i amb l'objectiu de mantenir l'operador únic al país, el Govern capitalitzarà la companyia per "garantir-ne la viabilitat econòmica" amb una injecció de més de 15 milions d'euros. El propòsit és augmentar la sobirania energètica, que ara suposa un 20%, per evitar la dependència exterior. En aquest sentit, es preveu la imminent inauguració del parc solar de Grau Roig de Feda que produirà 1.400 MW/any, el que suposa un increment de l'1,3% de la producció nacional; així com la construcció del parc eòlic del Maià -una infraestructura que permetrà assolir la producció elèctrica nacional del 33% per l'any 2030) i l'impuls de parcs solars al país.

tracking