FINANCES

Govern preveu una inversió de 82,7 milions per al 2023

El ministre Jover ha presentat el pressupost que contempla uns ingressos de 522 milions d’euros i 554 de despesa

El ministre Jover durant la presentació del projecte de llei del pressupostFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern recupera la inversió prepandèmica per reforçar l'economia. "Durant la pandèmia era necessari retallar; això es pot fer de manera puntual, peròno a llarg termini perquè es pot hipotecar el creixement econòmic d'Andorra" ha assegurat el ministre de Finances, Eric Jover, en la presentació aquest matí del pressupost per al 2023.

En concret, l'executiu preveu una inversió de 82,7 milions d'euros, dels quals 44,4 són d'inversiódirectael que suposa el retorn a les xifres del 2019. En aquest sentit, el ministeri que surt més beneficiat és el d'economia i empresa amb un increment de les seves partides d'un 40%respecte alpressupost del 2022 (26,8 milions). En aquest sentit, això és degut a projectes com el transport públic gratuït –el qual es mantindrà gratuït per als residents durant l'any vinent – o el projecte de l'heliport nacional. També el ministeri de Territori i Habitatge veu incrementada la seva partida en un 27% (57,3 milions),a causa deprojectes com el de Borda Nova o la previsió de 5 milions d'euros per a la compra de pisos que es destinin al lloguer.Finalment, el ministeri de Turisme i Telecomunicacions incrementa la seva partida en un 20% (19,6 milions), principalment a les inversions que es faran amb els ingressos obtinguts de la taxa d'allotjament turístic.

A més, el ministre ha explicat també que el pressupost contempla inversions com el projecte del multifuncional, pel qual es preveuen 460.000 euros per al desenvolupament del projecte i 33 milions d'euros en plurianuals per a la seva construcció (amb una execució d'uns 11 milions d'euros en els pròxims exercicis). També hi ha una partida d'uns 300.000 euros per a l'aeroport de la Seu d'Urgell la qual es pot destinar o bé a ampliar la freqüència dels vols a Madrid o a buscar una nova destinació com podria ser París o Lisboa, ha destacat el ministre.

Nou dèficit

Cal tenir en compte, que en guany el pressupost contempla un dèficit de 31,45 milions d'euros, després d'una previsió d'ingressos de 522 milions i unes despeses de 553,7 milions d'euros. Pel que fa al capítol d'ingressos s'incrementen en un 12%,respecte al2022, amb un augment substancial dels impostos directes (114,5 milions) –els quals pugen fins a un 20%-, així com dels indirectes que podenarribaa situar-se en els 336 milions. En aquest sentit, Jover ha destacat que es tracta d'una previsió "conservadora" i que ja en el tancament del 2022 es poden assolir xifres similars.

Amb relació ales despeses, l'efecte de la inflació també ha tingut un impacte directe. Així, les despeses corrents augmenten un 13% fins als 471 milions d'euros. D'aquests, 131,47 corresponen a les despeses de personal amb un incrementrespecte alpressupost del 2022 del 8%.

Aquest impacte de la inflació ha acabat marcant diversos capítols del pressupost perquè si bé les despeses de l'executiu s'han pogut veure afectades, també els ingressos vinculats a impostos indirectes. Això ha provocat un increment del PIB nominal, el qual es preveu que superi els 3.100 milions d'euros el pròxim curs, ajudant d'aquesta maneraa quèla ràtiod'endeutament passi per sota del 40%, límit marcat pel Consell General, o que el dèficit per al 2023 estigui per sota de l'1% del PIB.

Així, l'endeutament de l'Estat a finals del 2022 estarà en 1.190 milions d'euros –després de diverses accions dutes a terme pel ministeri de Finances per ajudar a reduir-lo –, el que representa un 39,4% el PIB nominal (el que sí que contempla la inflació) i estarà al voltant dels 1.215 milions d'euros el 2023 que, gràcies a l'increment del PIB, representarà un 38,5%.

tracking