RELACIONS INTERNACIONALS

Espot i Ubach tracten l'acord d'associació amb Liechtenstein

La delegació andorrana és la tercera que visita el país amb l'objectiu de refermar la cooperació existent entre els territoris

Espot i Ubach amb Daniel Risch i Dominique HaslerGovern de liechtenstein (IKR)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, s’han desplaçat a Liechtenstein en visita oficial per reunir-se amb les màximes autoritats del país centreeuropeu, segons informa l'executiu en un comunicat. Així, la delegació andorrana, completada per l'ambaixador alConsell d’Europa, Joan Forner, que alhora exerceix d’encarregat de Negocis a Liechtenstein, ha estat la tercera d'un cap de Govern andorrà i la primera d'Espot. L'objectiu ésrefermar la cooperació existent entre ambdós països –en el terreny bilateral, multilateral i internacional– i compartir qüestions d’interès comú i que són prioritàries per als dos executius, com ara la diversificació econòmica i, especialment, l’experiència liechtensteinesa en el seu procés d’acostament a la UE, segons assenyala Govern.

En aquest sentit, l'agenda de treball ha començat aquest dilluns al’Edifici del Govern, situat a la capital, Vaduz, on el primer ministre liechtensteinès, Daniel Risch, i la ministra d’Afers Exteriors, Educació i Esports, Dominique Hasler, han

rebut a Xavier Espot i a Maria Ubach.

Seguidament s'ha celebrat una reunió de treball encapçalada per Espot i Risch on el cap de Govern ha informat sobre els avenços del Principat en les negociacions amb la Unió Europea per tal d’assolir un Acord d’associaci. Tenint en compte l'estatus de Liechtestein com a Estat tercer, és un precedentd’un Estat de petita dimensió que ja ha assolit un acord amb la Unió Europea, mantenint les seves especificitats. En aquest sentit, Espot i Ubach han traslladat la prioritat d’aconseguir un bon encaix d’Andorra en la UE, segons destaca Govern.La delegació liechtensteinesa també ha explicat el procediment d’implementació del cabal comunitari que segueixen, tenint en compte les seves pròpies particularitats, en tant que Estat part de l’Acord de l’Espai Econòmic Europeu (EEE). A més, han pogut aprofundir sobre diversos aspectes tècnics relatius a l’adaptació a les quatre llibertats del mercat interior.

D'altra banda, les dues delegacionshan abordat el paper dels petits Estats davant els reptes globals i comuns, com ara el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i la Federació Russa o la crisi energètica.En aquest punt, el cap de Govern ha subratllat l’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) el 2020 i ha ofert el suport d’Andorra a Liechtenstein per avançar en la seva voluntat de formar part també de l’FMI.

En l’àmbit bilateral, Espot i Risch han recordat que Andorra i Liechtenstein ja tenen un Conveni de no doble imposició (CDI) signat i actiu. Ara, els dos mandataris han destacat la importància de buscar impulsar els intercanvis econòmics gràcies a aquest CDI, però també refermar la col·laboració en àmbits com la digitalització i la innovació, el turisme, la transició verda o l’educació.

Govern informa que la delegació andorrana també ha estat rebuda pel Príncep hereu Alois de Liechtenstein, amb qui han pogut intercanviar impressions i durant la mateixa jornada, Espot i Ubach han visitata Unitat de Coordinació de l’Espai Econòmic Europeu, per reunir-se amb la seva directora, Andrea Entner-Koch, i conèixer de primera mà la seva tasca. La reprentació encapçalada per Espot també ha visitat l'Oficina per a la innovació del mercat financer i la digitalització. L'agenda d’aquest dilluns s’ha completat amb una visita del cap de Govern al parlament liechtensteinès. La titular d’Afers Exteriors, per la seva part, s’ha desplaçat a les instal·lacions de la Creu Roja liechtensteinesa, on ha estat rebuda la seva presidenta, la Princesa hereva Sophie de Liechtenstein, i per la secretària general, Nicole Matt-Schlegel.

tracking