Salaris

Espot adverteix la patronal que els sous s'han d'apujar

El cap de Govern creu que “hi ha marge per a un acord” entre patronal i sindicats

Espot a la reunió amb patronal i sindicats.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar ahir després de la sessió del Consell General que “seria difícil de justificar” no aplicar una pujada salarial aquest any. Unes declaracions amb referència a la reunió que es va dur a terme dimecres a la tarda en el marc del Consell Econòmic i Social en què patronal i sindicats van presentar les seves primeres propostes relatives a l’acord salarial que l’executiu espera assolir. En aquest sentit, el cap de Govern es va mostrar optimista, i si bé va reconèixer que les posicions inicials estan força allunyades, “confia” d’assolir un acord entre les parts. En aquest sentit, el líder de l’executiu va destacar que “veig marge per a l’acord” tot i les visions distants de patronal i sindicats.

Cal recordar que des dels sindicats es va proposar un augment salarial del 5% durant quatre anys, acabant assolint un increment del 20% durant aquest període. Per la seva banda, la Confederació Empresarial d’Andorra (CEA) va demanar que no s’apliqui cap increment fins que no es conegui l’IPC acumulat de tot l’exercici. Així, si be Espot va veure difícil que no es dugui a terme cap increment salarial, també va reconèixer que un augment del 20% podria ser difícil d’assumir. En aquest sentit, Espot va recordar als representants dels sindicats que la inflació també està tenint un impacte en les despeses i en els comptes d’explotació de les empreses.

Reunió tècnica

D’altra banda, el líder de l’executiu va destacar que en la propera reunió –convocada per d’aquí a quinze dies– es comptarà amb la presència de diferents tècnics, com ara del departament d’Estadística o de Treball, perquè la negociació es pugui abordar des d’un aspecte més concret i tècnic. A més, Espot va destacar que “els polítics fem un pas al costat” amb l’objectiu que la patronal i els sindicats puguin negociar més còmodament. El cap de l’executiu també va remarcar que l’objectiu vol assolir l’acord abans de tancar l’any.

ESPOT, "SATISFET" AMB UN IPC DEL 6%

El cap de Govern també va apuntar que estaria “satisfet” si l’IPC acaba l’any en el 6%. En aquest sentit, segons Estadística, l’IPC de l’agost se situaria en el 6,9%. Cal recordar que Espot s’ha decantat en més d’una ocasió perquè l’increment salarial i la revalorització dels contractes de lloguer es vinculin a un percentatge inferior a l’IPC, en el cas que la inflació es mantingui disparada. A més, el pressupost elaborat pel ministre de Finances, Eric Jover, s’ha realitzat amb una previsió del 4,5%, tot i que va assegurar que seria “assumible” una variació de l’1,9%.

tracking