Els arquitectes demanen més restriccions per construir

El col·legi professional reclama "control de la inversió estrangera en immobiliari" per evitar l'especulació

Un jubilat observant una obra al centre de la capital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Col·legi d'Arquitectes (COAA) reclama accions "per poder planejar un creixement urbanístic ordenat i coherent" entre les quals proposa més restriccions per atorgar llicències de construcció, segons exposa en un comunicat. El col·lectiu demana que no es tramiti cap sol·licitud de llicència urbanística d'obra major de construcció o tramitació d'aprovació de plans parcials o especials en unitats d'actuació a les quals ara "no arriben directament la vialitat ni els serveis urbanístics amb capacitat suficient per servir les necessitats de les edificacions o les instal·lacions previstes en els respectius planejaments".

El col·lectiu professional planteja les mesures arran de la primera taula rodona sobre urbanisme i habitatge celebrada divenders passat i convida d'altres col·legis a sumar-se al manifest per aconseguir un desenvolupament sostenible des de diferents àmbits. El COAA esmenta el legal o el fiscal "amb el control de la inversió estrangera en immobiliari, amb la compra massiva de terrenys a un alt valor en venta o d'habitatges per a l'especulació". Els arquitectes asseguren que estan preocupats pel "creixement urbanístic desmesurat i indiscriminat que està patint Andorra" i alerten que el benefici que es pot estar obtenint en el present "comportarà un empobriment de la qualitat de vida futura".

Pla general

Una de les accions que el COAA considera "indispensable" és la redacció d'un Pla Territorial General "supeditat a l 'interès públic, que fomenti un creixement racional i sostenible, garantint l'accés a l'habitatge a tots els ciutadans, aixó com els equipaments, infraestructures, serveis i zones verdes necessàries associades a dit creixement". I apunten que el model de creixement hauria de tenir en compte la diversificació econòmica del país i la creació de corredors verds naturals no edificables a carreteres generals i rius.

El col·legi professional proposa que aquest pla territorial es faci per un equip pluridisciplicar independent "allunyat de qualsevol servilisme mercantil". I defensa que les directrius fixades en aquest pla s'incorporin a la Llei general d'ordinació del territori i urbanisme, el que comportaria la modificació dels reglaments de construcció i dels plans d'urbanisme parroquials.

Les indicacions d'aquest pla han de servir també com a base per a la creació d'habitatge assequible, d'equipaments o d'espais verds públics que el COAA proposa que es farien amb els fons de "crear una borsa de registre de les cessions dineràries que vetlli per a la utilització de les mateixes" amb aquesta finalitat.

tracking