trobada telemàtica

Espot s'alinearà si s'investiga Rússia per crims de guerra

El cap de Govern ha mantingut reunions per parlar de l'acord d'associació

Espot atenent els mitjans andorransGovern d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern,Xavier Espot, ha manifestat que si finalment es decideix jutjar Rússia per crims de guerra donarà suport a la decisió. "Haurem de secundar que es facin investigacions [...] i es respongui per reparar les víctimes", ha manifestat aquesta tarda als mitjans de comunicació andorrans. De fet, el cap de Govern ha indicat que la guerra d'Ucraïna està sent un tema central en l'Assemblea General de les Nacions Unides.

Durant aquests dies, Espot ha explicat que tant ell com la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, han mantingut diverses reunions bilaterals amb països de la Unió Europea per parlar sobre l'Acord d'Associació. En concret, ha detallat que han aprofitat la benentesa per mantenir trobades amb caps i ministres d'afers exteriors de països de l'est perquè "estan més allunyats i tenen un coneixement menys detallat de com està anant l'acord d'associació". D'altra banda, també s'han reunit amb mandataris i ministres d'altres països, com Suïssa, Panamà Singapur o Kazakhstan.

Sobre l'acord, el cap ha admès que "ja estem negociant aspectes que requereixen arbitratge polític", com ara la lliure circulació de persones o les telecomunicacions. Els ha titllat "d'aspectes difícils", perquè "el que demanem no està escrit i, en alguns casos, contradiu les directrius europees". Així, ha sostingut que "hi ha unes línies vermelles que no podem traspassar", però confia que es trobarà una solució. En aquest sentit, Espot s'ha mostrat flexible en alguns aspectes de les seves demandes, apuntant "haurem de fer avançaments que potser ja hauríem d'haver fet". Per exemple, ha manifestat que, en el cas els antecedents penals, "potser el control sistemàtic o ha de ser tan exigent".

tracking