lLEI DE LA PERSONA I DE LA FAMÍLIA

El PS denuncia “discriminació per religió”

Els socialdemòcrates veuen “confusió de límits” entre les jurisdiccions civil i canònica

La consellera general socialdemòcrata Judith Salazar.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari socialdemòcrata va donar a conèixer ahir els arguments que l’han portat a presentar un recurs d’inconstitucionalitat amb relació a dos articles de la Llei qualificada de la persona i de la família, en concret el 77 i el 91. Per una banda, la consellera general Judith Salazar va afirmar que “no podem estar d’acord” amb la distinció que fa la llei entre casament civil i matrimoni canònic perquè suposa una “incongruència”, ja que tots dos tenen els mateixos drets. I és que, segons va explicar, només hi pot haver un possible argument per fer aquesta distinció, com és evitar “un possible enuig del Copríncep episcopal”, que de fet no va sancionar aquesta llei. Per al PS, el text aprovat podria provocar “una discriminació per motius de religió”, ja que depenent del nom que s’utilitzi (casament o matrimoni) queda en evidència pública la religió dels contraents. A més, Salazar va recordar que el matrimoni civil és més antic que el canònic.

Per altra banda, el recurs davant de l’Alt Tribunal també obeeix al fet que la llei “dona més benefici a la jurisdicció canònica que a la civil”, en concret pel que fa, per exemple, a la nul·litat del matrimoni. D’aquesta manera, pel que fa als matrimonis canònics, no se’n podria declarar la nul·litat per la via civil, sinó només per l’eclesiàstica, com passa ara des de l’entrada en vigor de la nova llei, fet que causa una “asimetria jurídica”. “Cada jurisdicció s’ha d’ocupar de les seves institucions i dels seus efectes pel que fa a cadascun dels vincles matrimonials que regulen”, va assenyalar Salazar, que veu en la llei una “confusió dels límits entre les dues jurisdiccions”, la civil i la canònica.

El Tribunal Constitucional disposa de dos mesos per pronunciar-se sobre el recurs interposat. El PS va votar a favor de la llei el 21 de juliol, amb l’excepció d’aquests dos articles, en entendre que el text “modernitza” la normativa en aquest àmbit. El cap de Govern, Xavier Espot, va manifestar ahir, amb relació al recurs, que respecta el procediment emprat pel PS, però va afirmar que l’important és que la llei iguala els drets de les parelles homosexuals amb les heterosexuals.

tracking