Rècord d'autoritzacions de noves societats el 2021

El Govern va avalar-ne més de 1.300

El ministre Jordi Gallardo durant la compareixença d'avuiFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre d'Economia, Jordi Gallardo, ha comparegut a la comissió legislativa aquesta tarda per explicar als consellers generals el contingut de la modificació de la Llei d'inversió estrangera que ara està en tràmit d'esmenes. Una modificació que pretén adequar-se als estàndards de control actuals, incorporant un seguiment posterior a l'autorització que fins ara no existia, però també liberalitzar processos en determinats casos per tal d'agilitar la formalització de les inversions. Durant la compareixença, Gallardo ha donat xifres del volum d'autoritzacions de noves societats el 2021 que ha suposat un rècord, ja que s'ha donat curs a més de 1.300, el doble de les del 2019, comptant que per la comparativa amb el 2020 no pot obviar-se l'impacte de la pandèmia. Es calcula que a l'entorn del 55 o 60 per cent tenen participació estrangera.

Aconseguir rebaixar els temps que es requeria per a obtenir l'autorització d'inversió estrangera va ser un dels primers reptes que va abordar el ministeri aquesta legislatura i després de realitzar una auditoria i dels canvis incorporats la mitjana està en 98 dies. Un de les principals novetats de la modificació legislativa ara a tràmit és que –amb algunes excepcions– inversions procedents de països amb els quals Andorra ha signat un CDI s'estalviaran un tràmit, el control previ. Això ha de significar una nova rebaixa de terminis, va indicar el ministre, i afectarà una majoria de les autoritzacions atès que França i Espanya (països amb els quals hi ha un CDI) són els origens principals de les inversions que ara es formalitzen.

La modificació legislativa incorpora, però, un nou tràmit: el control posterior. "No és un caprici del ministeri", va argumentar Gallardo, tot afegint que està en línia amb els canvis legislatius que s'han adoptat o s'estan adoptant a l'entorn europeu. El titular d'Economia va assenyalar que no creu que el canvi esdevingui un fre a l'arribada de nova inversió i que en tot cas deixarà de venir aquella que no sigui bona per al país, que no aporti valor afegit. "Captar inversió estrangera està molt bé però potser tota no és positiva per al país", va defensar el ministre.

tracking