entitats

Projecte Vida engega un grup d'ajuda mútua nou amb contingut formatiu

Un psicòleg expert en addiccions acudirà a les reunions per resoldre dubtes

Secció de begudes alcohòliques d'un supermercat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups d’ajuda mútua (GAM) per a addictes i familiars de l’associació Projecte Vida comptaran a partir d’aquesta setmana amb la presència d’un psicòleg o un psiquiatre en les seves sessions. Així ho va fer saber la seva presidenta, Eva Tenorio. La iniciativa forma part d’un nou projecte anomenat GAM Formatiu, que s’engega gràcies a una subvenció que l’entitat va rebre del Ministeri d’Afers Socials el mes de juliol passat. Així, doncs, Tenorio va detallar que aquest o aquesta professional assistirà dos o tres cops al mes en aquestes trobades en funció de les necessitats dels seus membres. “El psicòleg acudirà a les reunions per resoldre dubtes als malalts. Però vull deixar clar que això no substitueix cap tractament”, va insistir Tenorio. En aquests moments, l’associació compta amb dos GAM, un d’enfocat a familiars o cuidadors de persones amb problemes d’addiccions -que té lloc cada dilluns- i un altre en primera persona, on assisteixen les mateixes persones amb trastorns addictius, que té lloc cada dimecres.

Tal com s’indica des de l’associació, un grup d’ajuda mútua és un espai d’escolta i comprensió que, a més a més, proporciona suport emocional. De fet, asseguren que el fet que els seus participants puguin compartir experiències fa que la persona es pugui distanciar del problema i ser més objectiva per prendre decisions més positives, ja que la persona troba un espai en el qual es pot expressar lliurement i sense ser jutjada. Les persones que participen en els GAM, segons Tenorio, solen referir millores en les seves relacions familiars, laborals i socials. “Permet que la persona rebi informació i coneixements sobre la seva situació de mans d’altres persones que han viscut experiències similars a la seva”, va explicar. Així, les persones se senten més fortes, la seva sensació de control augmenta i millora la seva capacitat per afrontar noves situacions, ja que perceben un augment de la seva autoestima i de l’estat d’ànim positiu. En aquest cas concret, el GAM amb contingut formatiu és una sessió de GAM a la qual, amb el suport d’una persona externa al grup (psicòleg i psiquiatre), es reflexiona sobre alguna dificultat de funcionament o un malestar que s’hagi detectat. Inclou una part de formació, una explicació amb diapositives i dinàmiques, i una altra part de reflexió grupal. És una activitat temàtica, centrada específicament en la situació que es vol resoldre o millorar.

Projecte Vida actualment no disposa d’un local propi i les sessions es fan de manera temporal en un local cedit pel comú. “Ens falten molts recursos”, va admetre Tenorio mentre detallava que dimarts passat tot just havia tingut lloc la presentació formal de l’associació al Govern. “Ens trobem encara en un punt bastant inicial”, va assegurar Tenorio. El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, tenen previst mantenir diverses reunions amb entitats de dife- rents sectors del teixit social d’Andorra.

tracking