ELECCIONS GENERALS

DA escalfa motors de cara a decidir els pactesi les llistes

Espot va convocar diversos membres del partit per escoltar-ne les opinions i començar a dissenyar l’estratègia

El cinquè congrés de Demòcrates.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre Xavier Espot manté la incògnita sobre l’avançament de les eleccions, la maquinària demòcrata comença a arrencar de cara als propers comicis. El cap de Govern va convocar dilluns passat destacats membres del partit per preparar l’estratègia i analitzar les possibles aliances. La reunió va ser una primera presa de contacte sense grans conclusions, i dues coses hi van quedar clares: el líder taronja encara no s’ha decidit per donar la confirmació que es presentarà a la reelecció, i les dates per convocar els ciutadans a les urnes són molt obertes. També, segons fonts del partit, Espot va avançar que no té previst fer cap gran anunci durant el proper debat d’orientació política al Consell General.

A la trobada hi van participar Carles Enseñat, Mònica Bonell, Jaume Serra, Guillem Casal, Sílvia Calvó, Eric Jover, Jordi Tor-res, Ladislau Baró, Ester Vilarruba i Conxita Marsol. Aquests són els noms que han transcendit. Les mateixes fonts van indicar que Espot vol Enseñat i Vilarrubla a la llista nacional, i que el ministre de Turisme també està disposat a repetir en els comicis.

Òbviament, es va dedicar temps a debatre sobre la política de pactes. L’escenari no té res a veure amb el de fa mesos i els demòcrates estan convençuts que seran novament els més votats. Una altra cosa és que no hi ha una posició clara sobre els futurs socis i que els moviments en algunes parròquies poden restar vots als candidats de DA. Així, per exemple, inquieta la irrupció de Concòrdia. Tot i ser una formació que acaba de néixer, es pensa que té possibilitats d’aconseguir un resultat més que digne. A banda del mal que pugui fer esgarrapant vots de la circumscripció nacional, es tem que una llista de Concòrdia a Escaldes-Engordany pugui aglutinar prou suport -Rosa Gili o Toni Martí- per tenir possibilitats d’obtenir els dos consellers generals de la parròquia.

Els assistents es van expressar de manera diferent: pactar amb Concòrdia, amb Liberals o en solitari. L’opció representada per l’escissió liberal amb els consellers generals al capdavant no acaba de seduir Demòcrates, si bé es va comentar que Marc Magallón podria enfortir el cartell de la llista a Escaldes i que seria possible que, a canvi, exigissin un lloc destacat per a Judith Pallarés en la nacional, fet que suposaria una dificultat si s’aposta per un pacte amb Liberals a Andorra la Vella. Demòcrates tem que la dreta aconsegueixi una remuntada si Josep Maria Cabanes (L’A) i Josep Pintat (UL-terceravia) es coordinen per atreure votant descontent. També preocupa la Massana, on CC està dividida.

Tanmateix, els taronges consideren que aquest debat no és encara prou madur. El mateix passa amb Concòrdia. És vist com un moviment amb possibilitats perquè acaba d’incorporar-se a l’escenari polític i -tot que se li atribueix un discurs contradictori- l’electorat, segons DA, probablement li demanarà un nivell d’exigència més baix perquè no ha tingut temps de mostrar el seu estil de Govern ni errors i, a més, toca temes sensibles per a la ciutadania. La data per anar a les urnes continua en l’aire. Cap no sembla idònia tenint en compte que el context internacional agreuja els problemes domèstics i la situació tendeix a empitjorar.

CLAUS

1 Indefinició per convocar els ciutadans

El desembre sembla ara descartat per convocar eleccions. S’espera una tardor calenta econòmicament amb un clima advers per als interessos de DA.

2 Enseñat aposta per aprovar les 21 lleis pendents

La potestat de convocar és del cap de Govern. El president del grup parlamentari no veu oportú avançar les eleccions fins que s’aprovin les lleis pendents.

3 Escaldes i la Massana són vitals per a DA

Una part de la majoria es juga a la Massana i a Escaldes. En la primera la divisió dins de CC genera incertesa i por que una part opti per liberals.

4 Diverses possibilitats d'aliances

La discussió no serà fàcil. Durant la reunió es va posar sobre la taula diverses opcions: pactar amb els joves de Concòrdia, amb Liberal i llista en solitari.

tracking