rEPORTATGE

La reina de les virtuts

Diverses personalitats del Principat que han tingut relació amb el món anglosaxó aporten el seu granet de sorra en forma de record d’Elisabet II.

Jordana presentant les credencials a Elisabet II.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Generositat, noblesa, saber jugar amb els silencis i saber resistir tot allò que el destí li ha encomanat. Aquestes són algunes de les virtuts que l’antic ambaixador d’Andorra al Regne Unit Albert Pintat atribueix a la reina Elisabet II. Un personatge públic amb qui, com molts d’altres al Principat, va tenir l’ocasió de coincidir en algun moment de la seva vida. Ahir, un dia després de la seva mort, feien viu aquest record. “Jo vaig tenir la sort de parlar amb ella al Palau de Buckingham quan vaig presentar les meves credencials com a ambaixador l’any 2001”, manifestava Pintat. “Recordo que tenia la situació d’Andorra molt ben estudiada. I que es va interessar molt per saber com un estat tan petit havia sobreviscut al llarg dels segles”, afegia a tall d’anècdota. Pintat, qui sempre ha tingut una gran admiració pel Regne Unit, recorda la reina d’Anglaterra per diverses raons. La principal: haver marcat pràcticament tot un segle, passant per la Segona Guerra Mundial fins les grans crisis econòmiques. “Jo crec que encara és una referència mundial d’un estat amb una democràcia parlamentària”, apuntava, a més de destacar que durant tot el seu regnat no ha fet mai cap pas en fals i ha sabut dialogar durant cada setmana amb el primer ministre. “És una reina que ha estat permanentment informada”, assegurava.

Per altra banda, Carles Jordana, l’ambaixador actual del Regne Unit, explicava que li va sorprendre la rapidesa del desenllaç. “Tot just feia dos dies que havia assistit a la renúncia de Boris Johnson!”, comentava. En aquest sentit, Jordana considera segons el seu parer que hi haurà una continuïtat perfecta. “El rei Carles II està ben preparat. Serà una transició molt planificada i no hi haurà cap sorpresa”, s’atrevia a pronosticar.

John Pinnell, actual president del Club Internacional d’Andorra, qui va tenir l’oportunitat de conèixer la reina en una visita que va dur a terme a final dels anys 80 a Barcelona, anunciava ahir que des de l’entitat s’està organitzant un petit acte d’homenatge a la seva figura que tindrà lloc demà a l’Aldosa i on s’han convidat els 700 socis que en formen part i també la cònsol honoraria del Regne Unit al Principat, Fiona Dean. “L’estat d’ànim de la comunitat angloparlant resident és de tristesa”, assegurava Pinnell, tot destacant que “Lilibeth va presidir l’imperi britànic durant la Commonwealth i durant les negociacions amb Europa”. Pinnell recorda especialment la visita que la reina Elisabet II va fer l’any 1947 a Cape Town en nom de la família reial, un episodi significatiu del seu regnat.

tracking