Límit de 20 graus als edificis públics a l'hivern

L'executiu ha aprovat aquest dimecres el Decret de mesures d’estalvi energètic de l’Administració general

La ministra Calvó durant la roda de premsaGovern d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La climatització als edificis administratius no podran superar els 20 graus de temperatura a l'hivern ni tampoc ser inferiors als 26 graus durant l'estiu i queden prohibides les estufes, ventiladors o aires condicionats d'ús individual. Així ho va explicat la ministra de Medi Ambient, SílviaCalvó, aquest dimecres després que el Govern aprovés el Decret de mesures d'estalvi energètic de l'Administració general per aconseguir una reducció de la despesa en matèria energètica i l'impuls d'un model energètic sobri durant els mesos vinents. En aquest sentit, FEDA i Govern, com ja van anunciar, proposen que el país arribi a assolir entre un 15% i un 20% d'estalvi de consum energètic durant els pròxims mesos.

Així, en total s'han aprovat vint mesures que són d'obligat compliment i d'aplicació per a l'Administració general, les entitats parapúbliques i les societats públiques amb participació majoritària.Calvó va explicar que a través de l'estalvi d'energia des d'ara, es podran garantir millors condicions de cara a l'hivern, i alhora es podrà limitar l'increment dels preus de l'energia.

En aquesta línia, les mesures també afecten aspectes relacionats amb els aparells electrònics i informàtics, l'enllumenat (exterior i interior), així com es defineix un pla per implementar millores deficiència energètica als edificis. El dimecres vinent es publicaran les mesures al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

Entrant al detall, pel que fa a l'enllumenat, l'executiu especificava que, en horari laborable es recomana no fer ús de la il·luminació artificial en els moments en els quals sigui suficient la il·luminació natural. També s'ha de verificar sempre que les llums estiguin apagades abans de marxar i en horari no laboral les llums han d'estar apagades. El personal de neteja només mantindrà enceses els llums de les zones on està treballant, apagant lesalsortir de cada local. Quant a l'enllumenat exterior, sigui informatiu o ornamental, s'apagarà a les 20:00 hores. L'enllumenat de Nadal funcionarà com a molt durant el període comprés entre l'1 de desembre i el 15 de gener, respectant en qualsevol cas l'horari de funcionament que es fixa, com a màxim, des de l'inici de la foscor fins a les 0:00 hores.

Pel que fa als aparells electrònics i equipaments informàtics, s'han d'apagar quan s'acabi la jornada laboral i desendollar els que no siguin imprescindibles. Exceptuant els que permeten fer teletreball. A més, el text també defineix els criteris que cal seguir en l'adquisició de vehicles o equips buscant els que siguin més eficients energèticament.

La titular de Medi Ambient va destacar que les pròximes setmanes s'aniran plantejant les mesures als comuns per configurar un pacte polític així com celebrant reunions amb els diferents actors econòmics per concretar les mesures del sector privat. Pel que fa a la ciutadania va assenyalar que es durà a terme una campanya informativa on s'explicaran mesures d'aplicació similars.

D'altra banda, la ministra va especificar que s'implantarà una estructura de seguiment que se centrarà en la figura del gestor energètic qui serà el responsable de seguir i assegurar el compliment de les previsions del Decret.

tracking