TERRITORI

Govern autoritzarà abocadors temporals de terres

Les empreses que vulguin presentar les seves ofertes ho podran fer fins al pròxim 23 de setembre

L'abocador de terres de Beixalís.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'executiu ha aprovat la licitació de l'atorgament de llicències per a la implantació i explotació de Centres de Transferència Provisional de Terres (CTPT) per solucionar de manera temporal la manca d'abocadors al país on portar les terres i pedres procedents de les excavacions, segons va explicar el ministre de Finances iPortaveu, Eric Jover, aquest dimecres. A més, el titular de finances va recordar que a hores d'ara l'abocador deBeixalísestà a punt d'arribar a la seva capacitat màxima, el del Pic de Maià nomésésutilitzable durant l'estiu per raons meteorològiques i el de laJuberrussaés de petita capacitat.

En aquest sentit, Jover va recordar que la competència dels abocadors és dels comuns "hi estan treballant, hi hapredisposicióper part dels comuns a trobar localitzacions per poder fer aquesta tasca, però no podem esperar el resultat de la negociació ni que els comuns trobin els desplaçaments, cal unasolucióper guanyar temps i no parar l'activitat del sector constructiu".

Per això, l'executiu ha atorgat llicències a empreses perquè es construeixi un centre de transferència de terres de manera provisional. En aquest sentit, la capacitat de cadascun pot ser d'entre 175.000 i 350.000 tones d'emmagatzematge, només podran emmagatzemar material procedent d'Andorra mentre aquest no es reutilitzi o es traslladi a un abocador autoritzat i amb una durada màxima d'un any. Un cop acabada la seva missió, el terreny haurà de retornar-se al seu estat original.

Així mateix, el text estipula que el titular d'una llicènciatindràdret a percebre un cànon per part de les empreses que li portin terres i pedres. El cànon escomponde tres trams: el preu de recepció, emmagatzematge i control del residu, la càrrega i transport a l'abocador definitiu i el cànon d'aquest abocament definitiu. De la mateixa manera, elsCTPTestaran obligats a acceptar les terres que compleixin les condicions sempre que tinguin espai disponible, sense prioritzar ni denegar el servei a les empreses sol·licitants.

Així, les empreses que vulguin presentar les seves ofertes ho podran ferfins alpròxim 23 de setembre.

tracking