rEPORTATGE

Rècord de calor estival

Juny, juliol i agost en conjunt superen els registres de temperatures acumulats fins ara.

Un termòmetre, al juliol.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quina calor està fent! ha estat un dels temes de conversa recurrents d’aquest estiu. Però els diàlegs d’ascensor els estan corroborant les dades estadístiques. Ahir el compte de Twitter Acció Climàtica, que gestiona l’Oficina d’Energia i Canvi Climàtic del Govern, recollia la comparativa dels registres dels darrers 30 anys a l’estació meteorològica del Roc de Sant Pere. Segons la informació difosa s’ha constatat una anomalia de temperatura –el que s’ha allunyat del valor de referència– de 3,9 graus, superant els precedents més càlids fins aquest any, que havien estat el 2003, el 1994, el 2017 i el 2019. D’aquestes dades, juntament amb els registres de l’estació meteorològica situada a la central hidroelèctrica de FEDA, que es remunten a la dècada dels cinquanta, es desprèn que l’evolució de la temperatura mitjana dels estius va “clarament a l’alça” i que aquesta estació està sent “la més càlida”.

A l’agost, però, la mitjana s’ha moderat. La informació recull que les temperatures del darrer mes el situen en el sisè més càlid al punt de mesura, el Roc de Sant Pere, amb una temperatura mitjana de 21,4 graus, sent la mitjana climàtica de 18,9 graus. L’any amb la mitjana més alta va ser el 2003, amb 22,8 graus.

També ha estat un mes de tempestes, de fet el segon més plujós des del 1992. Durant el període es van acumular un total de 153 mm de precipitacions a l’estació meteorològica, registre només superat pels 158 mm que es van registrar el 1996. Des de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic afirmen que l’acumulació “normal” és de 80,2 mm.

tracking