CANVI D'ADJUDICATÀRIA DEL SERVEI

Font es reunirà demà amb el personal d'ambulàncies

La plantilla denuncia que la nova UTE concessionària no respecta els drets dels treballadors i amenaça de vaga

Una ambulància d'una de les empreses de l'UTE.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Albert Font, es reunirà demà al matí amb els treballadors del transport sanitari no medicalitzat per buscar sortida al conflicte, davant l'amenaça de fer de vaga a partir de demà, quanl'UTEAndorra de Transport Sanitari, que va gua­nyar el concurs, començarà a prestar el servei. Així ho ha informat el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, aquest dimecres durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Així mateix, Torres ha indicat que no tenen constància de cap avís de vaga i ha assenyalat que el servei d'ambulàncies s'ha de garantir "encara que els treballadors facin vaga hi ha uns deures de servei mínims que s'hauran de respectar, entenc que laconcessionàriahaurà de posar tots els mecanismes que tingui al seu abast perquè el servei estiguigarantiten cas que es porti a terme la vaga".

Per altra banda, ha defensat que el Govern "fa confiança a què elSAASresolgui aquesta problemàtica, perquè és una qüestió entre la parapública i la companyia".

Amenaça de vaga

En un comunicat, el personal va denunciar ahir “el nostre malestar general patit durant el procés de subrogació”. Per la seva banda, el SAAS ha informat en un comunicat que està fent accions de mediació per "ajudar a resoldre les diferències sorgides".

En concret, els treballadors que fins ara han prestat servei a Ambulàncies del Pirineu i que a partir de demà ho faran per l’UTE guanyadora del concurs –que ha d’assumir els 25 treballadors de l’anterior adjudicatària– reivindiquen que “no s’han respectat els drets adquirits en l’empresa Ambulàncies del Pirineu”. Així mateix, indiquen que la planificació ha estat “incorrecta” i que no s’ha rebut amb set dies d’antelació pel que és “suposadament irregular” i està “pendent de denúncia”. També indiquen que se’ls han imposat guàrdies localitzables, “essent aquestes de caràcter voluntari”, i apunten “les reiterades amenaces i coaccions rebudes per part de la senyora Divina Codina Serrate, directora d’operacions d’Egara, la qual no està registrada al departament de Treball i Immigració andorrà”. Finalment, van advertir que ahir la nova empresa que s’encarregarà del transport sanitari encara no havia format els treballadors amb relació als nous vehicles i material.

Per això, van comunicar que demà a les 8 del matí tots els treballadors es presentaran a la feina, però no començaran el servei. Si la nova adjudicatària vol evitar una parada van assenyalar que els haurà de mantenir “les condicions laborals adquirides fins al dia d’avui” i que haurà de mantenir el compromís de l’exiministre de Salut Joan Martínez Benazet i de l’actual, Albert Font, de mantenir “la nostra igualtat de condicions”.

CRIDA ALS POLÍTICS

Els treballadors van fer una crida al ministeri de Salut, el SAAS, la comissió sanitària andorrana i a tots els representants polítics del país a treballar per una solució conjunta que els permeti mantenir la seva “dignitat com a persones i professionals”.

CRONOLOGIA

-Concurs

El SAAS va convocar el concurs nacional per a la contractació dels serveis del transport sanitari assistit no medicalitzat el juny del 2021, després que la pandèmia l’ajornés.

-Es declara desert

A principi d’agost, el SAAS va declarar despert el concurs perquè les propostes sobrepassaven el pressupost de la parapública.

-Adjudicació

Al novembre, el SAAS va adjudicar el concurs a la segona proposta amb millor nota, després que la primera retirés l’oferta.

-Ajornament

L’UTE guanyadora havia de començar a prestar el servei el maig del 2022, però es va ajornar perquè no va rebre les ambulàncies a temps.

-Amenaça de vaga

L’UTE està a punt per començar l’1 de setembre, però els treballadors denuncien irregularitats i amenacen de fer vaga.

tracking