Reportatge

L'acció més senzilla suma

La necessitat d’estalviar energia fa que els experts recordin que els gestos més senzills i quotidians serveixen també per estalviar en la factura de la llum

Desendollar els electrodomèstics ajuda a estalviar energia.Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb ascensor no, que només estem a la segona planta!” exclama el director de l’Oficina de l’energia i del canvi climàtic d’Andorra, Carles Miquel. “El gest més petit compta”, remarca Miquel durant l’entrevista amb el diari d’Andorra que es realitza al seu despatx. Finestra oberta i, òbviament, llums apagades. “Veus, 27 graus i tampoc fa calor, ara al migdia potser sí que posarem una mica l’aire”, reconeix el director que guarda un termòmetre que només entèn la gent que ve del món de la ciència. “És el moment de viure un període de petites incomoditats, però aquestes ens han d’ajudar a ser solidaris amb la resta de països europeus”, explica Albert Moles, director de FEDA que malgrat la calor es resisteix a treure’s la corbata.

L’escenari amb el qual es treballa tant a Govern com a FEDA fa que l’executiu s’hagi posat a treballar per aconseguir reduir en un 15% el consum d’energia. “Consells pràctics n’hi ha molts; òbviament apagar els llums, no deixar els ordinadors encesos, desendollar els carregadors quan no els fem servir o utilitzar els programes més llargs de les rentadores o rentaplats”, explica Moles. Coincideix amb Miquel en les receptes més bàsiques, però fent un èmfasi especial en la temperatura dels espais, recordant que cada grau de més o de menys implicar estalviar. De fet, els dos també coincideixen en destacar que ja no hi ha marxa enrere. Que l’estalvi energètic ha arribat per quedar-se, com tampoc té marxa enrere el canvi climàtic. “Si no fem res la mateixa temperatura durà problemes a tot el sistema, cal que ens adaptem als canvis”, assevera l’alt càrrec de la parapública. “Andorra és un país petit i, per tant, està limitat quant a la seva capacitat per reduir els efectes del canvi climàtic, l’única eina que tenim és ser un exemple perquè puguem exigir a la resta de països que es compleixin amb els compromisos”, sentencia el director de l’oficina.

tracking