Sector primari

Els pagesos volen intervenir en totes les fases d'elaboració del conreu de cànnabis

El conreu del cànnabis es veu com una “oportunitat” entre els pagesos, que reclamen poder participar en totes les fases d’elaboració del producte

El conreu del cànnabis al país es preveu que només sigui en espais interiors.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) considera que els pagesos haurien de poder participar “de forma directa” en totes les fases relacionades amb el futur conreu del cànnabis amb finalitats terapèutiques. Així ho va manifestar el president de l’entitat, Xavier Coma, segons el qual el sector vol estar present en el conreu, la transformació i la comercialització del que pot esdevenir un nou producte clau per als agricultors del país. D’aquesta manera, els pagesos podrien mantenir el màxim benefici d'aquesta nova activitat, que ja s’haurà de regular la pròxima legislatura i que es veu com una “oportunitat” per buscar ingressos complementaris per a l’agricultura i obrir un nou sector econòmic al país.

L’APRA confia en el cultiu de cànnabis com a forma d’obtenir nous ingressos per al sector primari, una vegada s’ha constatat que el tabac té data de caducitat, com es conclou de l’acord d’associació que s’està negociant actualment amb la Unió Europea (UE). Tot i això, es vol deixar clar que no es contempla “de cap de les maneres” el consum lúdic d'aquest producte. “Que la societat andorrana estigui tranquil·la perquè només volem una utilització terapèutica i cosmètica del cànnabis”, va explicar Coma. El president de l’entitat considera que també s’hauria de treballar en el futur perquè Andorra s’aprofiti de l’ús medicinal d’aquest producte, “que té un major valor afegit” que les altres dues modalitats i podria obrir la porta a què vingui personal qualificat en aquest àmbit.

L’associació defensa també la creació d'una agència nacional del cànnabis “que vetlli per la seguretat en el cultiu, la transformació i la distribució”. “És important fer-ho bé perquè ens hi juguem la reputació del mateix sector i també del país”. “Tot i ser un país de muntanya, tenim unes bones comunicacions internes i un sistema energètic de primera classe”, va ressaltar Coma entre els aspectes que poden contribuir a fer que aquesta iniciativa sigui un èxit, alhora que esmentava també, com a punts forts, la fiscalitat i la capacitat més gran d’adaptació d'un país com Andorra “per reglamentar més ràpidament i adaptar-nos a les demandes del mercat”. El projecte de llei del cànnabis hauria de quedar enllestit abans que acabi aquesta legislatura.

EL SECTOR DEMANA UNA REFORMA DE LA LLEI D'AGRICULTURA

Els pagesos no confien gaire en l'efectivitat de Llei per al desenvolupament i la diversificació dels sectors ramaders i agrícola, un text que tot just acaba de ser aprovat pel Consell General, per impulsar l'activitat en aquest àmbit. I és que segons l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA), la nova regulació suposa “millores puntuals” que poden facilitar algunes iniciatives dels pagesos però no a tot el sector de manera generalitzada. En aquest sentit, la nova normativa no garantiria la supervivència a llarg termini del sector, molt dependent actualment del conreu del tabac, que li reporta cada any uns ingressos que se situen al voltant dels vuit milions d'euros. Per al president de l'APRA, Xavier Coma, el que cal realment és fer una adaptació de la Llei d'agricultura, que data de fa 20 anys, “als temps actuals” perquè els pagesos tinguin “més facilitats per fer la seva activitat”. “Les modificacions legislatives que s'han fet són benvingudes, però “s'han tocat coses accessòries, quan el que és necessari és fer un “reflexió profunda” sobre la Llei d'Agricultura “que contempli la realitat del sector primari, una realitat que avui dia és esbiaixada”. Una altra de les demandes de l'associació és que les ajudes al benestar animal que es donen per al sector boví s'estenguin també a l'oví i a l'equí. A més, des de l'entitat es reclama també que una reivindicació que mai s'ha acceptat és que les ajudes de l'Estat estiguin exemptes de l'IRPF. “El que volem és que els que es doni als pagesos sigui net, motiu pel qual els ajuts no s'haurien de considerar com ingressos”, va explicar Coma. Des de l'APRA es recorda també que tot i que les ajudes al sector poden semblar elevades, i suposen al voltant de 2,6 milions d'euros, encara estan molt lluny dels 8 milions que garanteixen el conveni firmat amb els fabricants, amb els quals es manté “una bona relació” i una “comunicació fluïda”.

tracking