fauna

La presència de l'os bru no preocupa els ramaders

Un exemplar d'os bru.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presència de l’os bru a les valls més altes del Principat no preocupa els ramaders. L’alta densitat de població i d’activitats lúdiques que hi ha pràcticament durant tot l’any a la muntanya en comparació amb altres regions veïnes, com ara la comarca del Pallars Sobirà, a Catalunya, i el departament de l’Arieja, a Occitània, espanten els ossos, molt sensibles al soroll i a la presència humana, i els impedeixen que facin llargues estades a Andorra. La majoria, afirmen, fan mitja volta quan detecten que hi ha persones a prop.

La notícia, difosa ahir, que un home va veure a final de juliol un exemplar d’os bru a la zona d’Ensegur en direcció al coll d’Arenes, a Ordino, és vista com un esdeveniment normal i relativament habitual arran de la reintroducció de l’espècie al Pirineu, però no els fa patir que pugui atacar el bestiar.

En aquest sentit, el pastor ordinenc Santi Plata, que a l’estiu porta les ovelles a péixer a la vall del Comapedrosa, va explicar al Diari que els ossos solen passar més temps en valls veïnes més despoblades, com ara la de Tor, al Pallars Sobirà, que no pas a Andorra. “Cada estiu pugen milers i milers de persones al Comapedrosa. I de tant en tant passa l’helicòpter a rescatar algun excursionista. Els ossos quan veuen tanta gent se’n van”, va explicar Plata.

tracking