canvi climàtic

De 4 a 6,3 graus més d'aquí a l'any 2100

Les projeccions apunten un increment de la temperatura que pot arribar a ser de 6,3 graus

Esquiadors en una de les estacions del país.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al canvi climàtic li importa poc si hi creus o no. L’efecte és inevitable. L’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic d’Andorra alerta que la temperatura al Principat s’incrementarà entre 4 i 6,3 graus d’aquí al 2100, segons les projeccions amb les quals es treballen. Això implicarà una reducció de la temporada d’esquí a mitjà termini fent que el model de negoci turístic basat en la neu tingui data de caducitat.

En aquest sentit, els tècnics de l’oficina apunten que s’està treballant per ajudar el país a prendre mesures per combatre el canvi climàtic però també per adaptar-s’hi. “El canvi climàtic té una evolució prevista i no es pot aturar amb les accions que es fan avui, sinó que els efectes d’aquestes accions es veuran en un futur”, explica el director de l’oficina, Carles Miquel. “Els efectes que veurem en els propers anys tindran un impacte, en especial sobre el turisme de neu”, remarca el màxim responsable de l’oficina. De fet, una de les encomanes que té aquest departament, arran de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, aprovada el 2018 pel Consell General, és estudiar l’impacte sobre quatre sectors clau: turisme, energia, salut i agricultura. “Estudiem aquests sectors per veure l’impacte però també per fer una adaptació correcta a la realitat”, assevera Meritxell Cuyas, tècnica a l’oficina.

Així, els estudis apunten que per al període 1986-2005 la temperatura a Andorra s’ha incrementat uns 0,2 graus cada decenni. “Sabem quines tendències hi ha hagut en relació amb les temperatures o les precipitacions i avui ja veiem que aquestes tendències fan anar a la baixa la innivació o les precipitacions, amb un augment de temperatures”, explica Anna Boneta, també tècnica de l’oficina.

DIVERSIFICACIÓ OBLIGADA

Si bé les previsions apunten que les afectacions arriben abans per a punts del Pirineu no tan elevats com Andorra (per al mateix període esmentat la temperatura al Pirineu s’ha incrementat 0,24 graus cada decenni), des de l’oficina es recorda que l’afectació a les estacions d’esquí del país està assegurada. Això implicarà que el Principat no s’escaparà dels efectes que provocaran que la temporada d’esquí es redueixi notablement, a causa no tan sols de la reducció de les nevades (tot i que poden produir-se anys puntuals que hi pot haver més neu), sinó també en quin moment de l’any es fondrà la neu, arran de l’augment de les temperatures. Davant la situació, Miquel remarca que “les mesures passen per desestacionalitzar i diversificar el sector del turisme”, ja que segons ell l’única via que té Andorra és potenciar l’arribada de turistes en altres moments de l’any perquè es mantingui l’activitat econòmica. “El que calen són decisions polítiques importants; nosaltres des de l’oficina justament el que fem és enviar senyals al sector econòmic per dir cap a quina direcció està anant el canvi climàtic i cap a quina direcció cal anar”, destaca el director del departament.

AQUEST ESTIU JA HA REGISTRAT TRES ONADES DE CALOR RÈCORD

Des de l’inici de l’estiu, Andorra ha registrat ja tres onades de calor. La primera va ser del 15 al 18 de juny, seguida per una altra que es va allargar del 10 al 19 de juliol, i la darrera, del 21 al 25 del mateix mes. Cal destacar que mai fins ara al Principat s’havia registrat una onada de calor tan primerenca. A més, tampoc mai s’havia vist una onada de calor que s’estengués durant deu dies (del 10 al 19 de juliol). Segons les dades facilitades per l’Oficina del Canvi Climàtic, s’encadenen tres mesos amb rècords càlids de temperatura. Així, al maig mai s’havia registrat fins enguany una temperatura de 33,1 graus (a la Borda Vidal). Tampoc mai s’havia vist un mes de juny tan càlid amb una anomalia de 4,7 graus per sobre de l’habitual (al Roc de Sant Pere). Mentre que mai al juliol s’havien vist un total de 14 dies dins dels llindars d’onada de calor amb una temperatura que ha estat durant tot el mes per sobre dels registres. De fet, la temperatura mitjana del juliol, segons les dades publicades ahir per d’Andorra Recerca i Innovació, va ser de 23,2 graus, xifra que suposa una anomalia de 4,1 graus respecte a la mitjana climàtica del període de referència 1981-2010. Això suposa que va ser el més càlid des del 1950. A més, l’ARI remarca que de moment durant el 2022 ja s’han registrat 26 dies amb temperatures superiors als 30 graus, quan la mitjana és de 10 dies l’any.

Un termòmetre a l'avinguda Meritxell.

tracking