Meteorologia

L'any més càlid, amb quatre mesos de temperatures massa altes

La Borda Vidal va registrar la màxima del Principat amb 38,7 graus el dia 16 de juliol

Resum de temperatures a l'estació del Roc de Sant PereMeteo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 2022 està sent l'any més calorós des de que hi ha registres segons reflecteix el recull de temperatures. El servei meteorològic informa aquest matí a les xarxes socials que la mitjana dels set primers mesos de l'any "representa l'inici d'any més càlid registrat a l'estació del Roc de Sant Pere amb 4 mesos amb anomalies càlides superiors a 4 graus", que s'han produït al febrer, maig, juny i juliol.

Juliol de rècords

La temperatura mitjana del mes passat ha sigut la més alta per un juliol que s’ha registrat a la major part de les estacions del país que recullen les dades des del 1934, segons conclou un estudi realitzat per Acció Climàtica Andorra. En el cas de l’estació meteorològica del Roc de Sant Pere, a la parròquia d’Andorra la Vella, la temperatura mitjana al juliol ha estat de 24 graus, gairebé quatre més que la registrada en aquest punt el mateix mes de l’any passat. L’estació del Roc de Sant Pere fa vuit anys consecutius que supera els 20 graus de mitjana durant el mes de juliol. En aquesta línia, el servei meteorològic va destacar a les xarxes socials que el mes ha superat diversos rècords de temperatura a més de la mitjana.

I és que la temperatura màxima registrada el mes passat han estat els 38,7 graus que es van assolir el 16 de juliol a l’estació meteorològica situada a la Borda Vidal, a la parròquia de Sant Julià de Lòria.

A l’estació meteorològica de FEDA, a Escaldes-Engordany, es van registrar al juliol disset dies consecutius per sobre del percentil 95. A més, s’han viscut catorze dies consecutius d’onada de calor (percentil 98) a la mateixa central meteorològica.

Per altra banda, quant a precipitacions ha sigut un mes sec, essent el quart amb menys precipitació acumulada a l’estació del Roc de Sant Pere, amb dades des del 1992. El més passat es van registrar en aquesta estació 33 mil·límetres de pluja, molt lluny dels 76 de l’any passat. El rècord de precipitació a l’estació del Roc de Sant Pere data del 2013, quan es van registrar 155 mil·límetres de pluja.

Una jove omplint una ampolla d'aigua en una font.

tracking