rEPORTATGE

Menys rentadores

No són pocs els ciutadans que comencen a adoptar mesures a les seves llars per contribuir a l’estalvi energètic davant de la pujada de preus. Parlem amb residents sobre consells pràctics.

Un endoll.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’increment de la inflació s’ha traduït en un creixement generalitzat dels preus. Una situació que no deixa al marge el cost de l’energia. En aquest sentit, no són pocs els ciutadans que estan prenent mesures més o menys dràstiques per estalviar. “Poso menys rentadores i les omplo més”, explicava Roser Millan, que fa 33 anys que viu a Andorra. “De moment, no ho he notat a la factura de la llum”, afegia. L’Anna Fer-rer, per altra banda, relatava que aquest estiu ha començat a adoptar algunes mesures per evitar sorpreses en les factures de final de mes. “Segueixo posant l’aire condicionat a casa, però no el tinc a una temperatura gaire baixa”, assegurava. “L’objectiu és que no faci calor a casa, i no pas que s’hi estigui fresc”, afegia. En relació amb aquest tema comentava també que, tot i tenir assecadora, no l’havia posat cap vegada i també havia intentat posar menys rentadores. En el cas de Iolanda Duran, que viu a Andor-ra des que va néixer, comentava que ha percebut només un petit increment al voltant d’uns tres euros en la factura de la llum. “A l’estiu sempre em puja”, admetia. Pel que fa a l’Antonieta, la Maria Teresa Badia i la Maria Dolors, de 72 i 75 anys, comentaven, que, en el seu cas, la diferència que poden arribar a percebre és poca perquè, o bé viuen soles, o amb el seu marit. “Con-sidero que, per tots els aparells que tinc endollats, pago un preu raonable de llum”, explicava mentre detallava que la seva factura sol ser d’entre 45 i 50 euros.

Els residents, però, sí que han notat un canvi substancial en tot allò que fa referència al preu del supermercat i dels carburants. “Si abans comprava una dotzena d’ous, ara en compro sis. I així vaig reduint”, admetia Duran a tall d’exemple. “Cada vegada que vas al supermercat, veus els preus més cars”, s’exaltava Badia. Tot i això, tant ella com l’Antonieta i la Maria Dolors asseguraven que, a la seva edat, ja els havia passat el moment d’estalviar. Una visió que, tot i que amb un rerefons diferent, compartia en Joan. “He decidit que no estalvio perquè no vull seguir les directrius que em marquen els polítics”, comentava. “Haurien d’ar-reglar les coses dialogant, i no a través de conflictes bèl·lics”, afegia en relació amb l’origen de l’increment de la inflació.

Un altre factor que està condicionant la vida quotidiana dels ciutadans és l’augment desorbitat del preu dels carburants. En aquest sentit, hi ha qui ha decidit reduir el nombre de trajectes en cotxe o bé apostar per altres alternatives, com compartir vehicle. “Agafo molt menys el cotxe i m’he fet la targeta gratuïta del bus”, comentava Millan, tot afegint que normalment es desplaça amb el transport públic per anar a casa de la seva filla a Arinsal. “Jo, com que necessito el cotxe per anar a treballar, continuo utilitzant-lo igual, però intento combinar algun dels trajectes amb algun company de feina”, explicava.

Mesures a Espanya

El govern espanyol aprovarà dilluns un paquet de mesures urgents relacionades amb l’eficiència i l’estalvi energètic, fruit del compromís adoptat amb Brussel·les de reduir fins al 7% el consum de gas. Des del ministeri de Transició Ecològica es va recalcar que són el pas previ al pla de contingència que el ministeri està elaborant de cara a l’hivern. Les mesures aniran encaminades a traslladar al sector privat el que al mes de maig el govern ja va aprovar per a l’administració pública, que contenia mesures com limitar l’aire condicionat a 27 ºC i la calefacció a 19.

tracking