ADMINISTRACIÓ

Els sindicats qualifiquen de campanya la pujada del 3% dels sous

La plataforma sindical considera que “no és gaire coherent” augmentar tots els salaris dels empleats públics amb el mateix percentatge

Policies, bombers i agents penitenciaris s'han unit en una plataforma sindical.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma sindical formada pel CFPA, l’SPP i el SIBA s’ha mostrat crítica amb el fet que el Govern hagi optat finalment per incrementar linealment els salaris el 3% a tots els treballadors públics, independentment de la remuneració que estiguin rebent. Els tres sindicats, que s’han unit per fer un front comú per reclamar millores salarials i més recursos per fer la seva feina, afirmen que estan “decebuts”, ja que consideren que els empleats amb sous menors haurien de rebre un augment superior “perquè ara la diferència serà encara més notable” respecte als que més cobren. “La pujada del 3% per a tothom no és una mesura gaire coherent”, van indicar fonts de la plataforma, que troba que l’increment s’hauria d’haver fet “de manera inversament proporcional a les escales salarials”, fet que no hauria suposat una major despesa. “El que s’està fent és campanya electoral i han volgut quedar bé amb tothom, i això no és fer les coses bé”, afirmaven fonts de la plataforma.

La pujada salarial del 3% per al conjunt dels empleats públics va ser una de les mesures fixades a la modificació de la Llei de la Funció Pública que el Consell General va aprovar el 21 de juliol passat només amb els vots de la majoria. La reforma d’aquesta llei va incloure també l’establiment de la jornada laboral, que ha quedat estipulada en 1.800 hores anuals, però no s’ha tingut en compte la demanda dels sindicats perquè es fes una redacció molt més detallada referent a cada cos de l’Administració. “Han fet la feina a mitges i no han solucionat res en aquest tema”, van emfasitzar des de la plataforma sindical. La impressió dels sindicats és que “han tingut temps suficient, des que el Tribunal Constitucional determinés que s’havia d’esmenar la regulació d’aquest punt, per incloure la jornada laboral a la llei, contràriament al que va dir la ministra, que va afirmar que no tenien temps. “El que volem és que aquest tema estigui ben regulat i especificat, i que es faci per llei, i no de forma genèrica”, van assenyalar les mateixes fonts.

La plataforma està satisfeta, això sí, que des del Govern s’hagi acceptat la proposta per elaborar un estudi sobre els complements dels cossos especials per determinar si hi ha disfuncions i, si és així, corregir-les. I és que en aquest moment es dona la circumstància que per un mateix concepte com el port d’arma, per exemple, estan cobrant complements diferents els policies, els agents penitenciaris i els duaners. Segons els sindicats, “rectificar és de savis”, per aquesta raó fan una valoració positiva que des de l’executiu s’hagi acceptat abordar aquest punt. La proposta inicial havia estat del PS, que va defensar una harmonització dels complements salarials dels cossos especials, i finalment la majoria va acceptar fer un estudi que aclareixi aquesta situació. A més, des dels sindicats es veu també positiu que l’aplicació dels quinquennis no es faci fins que estiguin a punt els reglaments pendents.

La plataforma sindical del CFPA (policia), l’SPP (agents penitenciaris) i SIBA (bombers) s’ha donat a conèixer recentment per defensar conjuntament els seus interessos. Una de les seves demandes és que hi hagi un increment dels salaris, que consideren que no han crescut al mateix ritme que el cost de la vida en els últims anys i són inferiors als existents als països veïns. “Els sous estan més actualitzats als cossos dels territoris veïns, perquè aquí continuen igual que fa 20 o 25 anys”, van explicar des dels sindicats, que també reclamen “més recursos materials” per fer les seves tasques, “que cada vegada són més”. “Ens agradaria que ens escoltessin més perquè cada vegada hi ha més necessitats”, van afegir des dels sindicats.

DEMANDES SINDICALS

Pujada de sous del 3%

La plataforma sindical creu que els sous més baixos haurien de créixer més que els alts, per això critica la pujada lineal del 3% que aplicarà l’executiu.

Jornada laboral

Els sindicats reclamaven entrar en el detall, però la nova Llei de la Funció Pública es limita a fixar la jornada laboral en 1.800 hores.

Complements

El Govern farà un estudi sobre possibles disfuncions als complements dels cossos especials, i els sindicats ho valoren de manera positiva.

Millora salarial

Una de les principals reivindicacions de la plataforma sindical és la millora dels salaris i dels equipaments dels diferents cossos.

Volen ser escoltats

La plataforma sindical de CFPA, SPP i SIBA s’ha posat en marxa perquè els sindicats consideren que fins ara no se’ls ha tingut en consideració.

tracking