forfet únic

La unió comercial garanteix els ingressos a les estacions

L’acord que integra Pal Arinsal a Grandvalira Resorts implica que les estacions igualaran almenys els resultats de la temporada passada

Viladomat, Mas, Camp, Molné, Cornella i Mortés durant l'acte d'anunci de l'acord.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’impuls de SETAP365, la societat conjunta que integrava Ensisa i EMAP i els dominis de Pal Arinsal i Soldeu el Tarter, ha estat el pas definitiu per assolir la vella aspiració de comercialitzar els quatre dominis d’esquí alpí d’Andorra sota una marca i un forfet únic que permeti al client esquiar en qualsevol estació sense distinció i, al sector, guanyar en capacitat competitiva. Han estat anys de moviments, de noves marques, aliances i també desencontres i trencaments, que culminaven la setmana passada amb l’anunci de l’acord però sense explicitar gaires concrecions. No han trascendit encara preus però fonts del sector han avançat detalls del pacte, com ara que s’assegura a les estacions que en el repartiment tindran, la temporada vinent, almenys els mateixos ingressos que la precedent, la 2021/2022. Evidentment, sota la premissa que ha de ser un any normal –sense un nou daltabaix per la covid, per exemple– i que cada actor assolirà uns mínims de facturació.

Nevasa serà ara l’única entitat comercialitzadora amb la marca Grandvalira Resorts, a la qual s’ha incorporat EMAP amb Pal Arinsal. EMAP, però, no farà part del consell d’administració de Nevasa per ara, segons les fonts. La venda conjunta significarà que els ingressos aniran a parar a una caixa única i que, per tant, han de quedar clars els criteris de repartiment. Partint d’aquesta base que tothom ha de poder assolir els ingressos de la campanya passada, els excedents que es puguin donar més enllà d’aquesta quantitat es distribuiran en funció d’uns percentatges diferenciats. Els sistemes de validació de forfets permetran saber on ha esquiat cada usuari i aquesta informació és cabdal per definir aquest repartiment econòmic.

Diversitat d'oferta

Malgrat aquesta comercialització conjunta, els esquiadors podran seguir adquirint forfets d’una sola estació o bé comprar altres fórmules (forfet únic a banda). Per exemple, es recupera el passi històric de Vallnord per esquiar a Pal Arinsal o Ordino Arcalís i hi haurà d’altres opcions, com ara forfets de 5 dies per esquiar-ne 4 en una estació concreta i fer el cinquè en qualsevol altra dels dominis. Un ampli ventall d’oferta que en qualsevol cas sempre comercialitzarà Nevasa, el que implicarà una integració dels equips dedicats a aquesta funció d’EMAP. Més enllà de la part comercial i de màrqueting cada societat matindrà les estructures pròpies d’explotació, manteniment o gestió.

El forfet únic també té implicacions per a Ski Andorra. El passi que venia l’entitat i que permetia esquiar en les quatre estacions alpines desapareix i Ski Andorra deixarà de tenir funcions comercialitzadores, mantenint-se com a patronal del sector i ocupant-se d’àmbits de país com és tot allò relacionat amb l’esquí escolar.

No han trascendit els preus –les fonts consultades van assenyalar que s’està treballant en els serrells– però sí que van indicar que hi haurà augments, una actualització a l’alça similar a la que acostuma a donar-se a l’inici de temporada.

L’evolució d’aquest acord històric en el futur la definirà la trajectòria dels dominis. SETAP365 va néixer sota la premissa de donar un impuls a Pal Arinsal amb un pla d’inversions que té en la unió física per pista de les dues grans zones de l’estació (Pal i Arinsal) un dels principals projectes. Potenciar el domini massanenc segueix sent un objectiu del nou projecte que, en definitiva, el que pretén és que el sector de la neu sigui més competitiu a nivell internacional i, per tant, que creixi en benefici de tots els que en fan part.

CRONOLOGIA

Desembre 1997

Esquí a Soldeu i Grau

Es comercialitza per primer cop la unió entre els dominis de Pas Grau i Soldeu el Tarter. Un forfet de 5.000 pessetes permet esquiar a les dues estacions.

Octubre 2003

Neix Grandvalira

Aquell primer pas es materialitza sis anys després en la unió de les dues estacions en Grandvalira.

Setembre 2004

Neix Vallnord

Un any després Pal Arinsal i Ordino Arcalís fan el mateix que les estacions de l’altra vall i neix Vallnord.

Maig del 2017

Grandvalira es trenca

Les desavinenes entre Saetde i Ensisa provoquen un trencament que es fixa per al 2019 però que se salva l’octubre del 2018.

uMARÇ 2018

SAETDE, A Arcalís

La societat de Joan Viladomat obté la concessió d’Ordino Arcalís, fins llavors de majoria comunal. Arcalís entra a Grandvalira i abandona Vallnord.

Desembre 2021

setap365

Es formalitza la societat conjunta entre Ensisa i EMAP, obrint la porta que Pal, el darrer domini al marge, entri a Grandvaliara.

Juliol 2022

Forfet únic

Tots els camps de neu s’uneixen sota la marca Grandvalira Resorts.

tracking