La batlle autoritza la policia a investigar l'Operació Catalunya

La batlle autoritza la policia judicial a investigar la trama a Andorra i Espanya, i la denominada brigada patriòtica

Rajoy en un acte a Pontevedra.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La batlle Stéphanie Garcia, que instrueix la querella contra l’expresident espanyol Mariano Rajoy per presumptes pressions a BPA, ha fet un pas més en la investigació i, mitjançant una providència datada el 23 de maig, ha encarregat a la policia andorrana que investigui el cas, amb autorització perquè puguin intercanviar informació. La batlle vol saber la “veritat” sobre el presumpte xantatge de la brigada política del PP.

En la providència, a què ha tingut accés el Diari, la titular de la Batllia d’instrucció especialitzada número 2 d’Andorra acorda un únic punt: “Nomenar els agents de policia judicial de la unitat d’investigació econòmica i financera del servei de policia perquè, en funcions d’auxili judicial, duguin a terme totes les investigacions oportunes per a l’esclariment de la veritat, lliurant-los còpia integra de la causa, i autoritzant-los a intercanviar informació amb els cossos judicials estrangers, en particular els espanyols”.

Fa poc més d’un mes, la magistrada va notificar a Rajoy i als que foren els ministres d’Interior i Hisenda, Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, respectivament, que els investiga per suposades coaccions a BPA per obtenir informació de polítics catalans independentistes durant l’anomenat Procés.

La investigació deriva d’una querella, admesa a tràmit el 2020, que van presentar l’Institut de Drets Humans d’Andorra, Drets i l’expresident de BPA, Higini Cierco, per l’anomenada Operació Catalunya i inclou com a investigat l’exsecretari d’Estat Interior Francisco Martínez i l’exdirector de la Policia Ignacio Cosidó, segons han informat les entitats denunciants en un comunicat.

La batlle cita l’article 32 del Codi de procediment penal que permet al servei de policia continuar com a auxiliar, i considera que en aquesta investigació és necessari que la intervenció dels agents no cessi i que donin suport a la Batllia.

La querella, que inicialment es dirigia contra els membres de l’anomenada policia patriòtica, es va ampliar posteriorment arran de les incorporacions de nous denunciants, entre ells la família Pujol.

En un comunicat, Drets ha celebrat la decisió, perquè suposa un “pas més enllà” en el propòsit d’aclarir les suposades coaccions denunciades. A més, Drets recorda la importància que es faculti la policia a andorrana perquè intercanviï informació amb altres cossos de seguretat estrangers, tenint en compte que a la nota del Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) dels Estats Units que va precipitar la intervenció del BPA per sospites de blanqueig de capitals hi va tenir participació l’FBI.

VILLAJERO VA INVOLUCRAR ELS POLÍTICS

Els querellants sostenen que, per aconseguir informació de líders independentistes catalans, el Govern de Mariano Rajoy va enviar informació “falsa" al FinCEN perquè emetés una nota per suposat blanquejament de capitals i posteriorment “va intimidar" l'ex-cap de Govern andorrà perquè liquidés l'entitat financera. En aquest sentit, recorden, el testimoni de l'excomissari José Manuel Villarejo sobre l’Operació Catalunya va acreditar que l'actuació policial objecte d'aquesta investigació tenia també els seus responsables polítics.

tracking