El temps

Avís taronja per altes temperatures

Aquesta onada de calor està sent la més llarga registrada al sud del país des del 1934

Altes temperatures a tot el paísMeteorologia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Protecció Civil manté la prealerta per altes temperatures després que el servei de Meteorologia mantingui l'avís taronja per l'actual episodi d'onada de calor que es preveu que s'allargui fins dimarts i que està afectant amb més intensitat el sud del país i les cotes més baixes del Principat, segons informa l'executiu en un comunicat. Tenint en compte els registres des de l'any 1934, mai s'havia registrat una onada tan continuada en el temps.La durada màxima registrada havia sigut de 4 dies. Els antecedents més destacables d'onades de calor van ser els estius del 2021, 2020, 2019, 2015, 2012, 2003, 1994 o 1982, però mai havia estat tan persistent, segons destaca Govern.Meteo comptabilitza el 8è dia d'onada de calor al sud del país, el 7è al centre i el 5è al nord. Tanmateix, apunten que dimecres podrien baixar lleugerament les temperatures de manera "transitòria".

Pel que fa als valors de temperatura, aquest cap de setmana s'han registrat valors màxims per a un mes de juliol en diverses estacions. Meteorologia destaca els 38,7 °C de la Borda Vidal (873 m) com a valor més alt registrat en un mes de juliol i com a segon valor més alt de la sèrie, que va començar l'any 2008, per darrere del juny del 2019 quan es van registrar 39,4 °C.

Aquesta nit ha sigut molt càlida a fons de vall del sud d'Andorra, amb 19,2 graus a la Margineda i 19,7 a la Comella com a mínimes més altes. D'altra banda, Meteo apunta que al nord les inversions tèrmiques han tornat a afavorir el refredament nocturn, tot i que es mantenen dins dels llindars d'onada de calor.

Activada l'alerta de perill d'incendis

El cos de Bombers manté activat el nivell 2 per perill d'incendis forestals molt alt a tota la zona sud del país fins als 2.000 metres. A fons de vall d'Encamp, la Massana i

Ordino també està activat el nivell 2 fins als 1500 m. La resta del territori es continua a nivell 1. Per això, en les zones a nivell 2 queden suspeses les enceses de foc de qualsevol classe, les barbacoes comunals i el llançament de coets pirotècnics. Tot i això, la resta de comuns també han procedit a tancar totes les zones de barbacoa, segons informa l'executiu.

Per altra banda, Meteorologia alerta que l'arribada del fum de l'incendi del Pont de Vilomara, al Bages, ha arribat aquesta nit al Principat i empitjora la qualitat de l'aire. A més, la dorsal anticiclònica ve acompanyada de pols en suspensió que deixa el celenterbolit. Per avui, s'esperen màximes de 36 graus a la capital, 32 a 1.500metresi 20 al Pas de la Casa. A la tarda es podrien desenvolupar núvols que no es descarten que deixin anar alguna gotellada que podria fer augmentar la sensació de xafogor.

Previsió setmanal

L'ascens de latitud de l'embossament d'aire fred en altura, situat a l'Atlàntic, podria aportar una mica d'inestabilitat durant el dia de demà, amb major presència de núvols a la tarda. Tot i això,Meteopreveu que Andorra quedarà al marge de les precipitacions causades pels nuclis tempestuosos al vessant atlàntic i les temperatures continuaran en onada de calor. Les màximes baixaran lleugerament el dimecres, situant-se per sota dels llindars d'onada de calor. El servei deMeteoapunta que el descens serà "transitori i gairebéanecdòtic", ja que es continuaran manteninten altes en màximes de 32 graus a la capital, 28 a 1.500 metres i 12 al Pas de la Casa.

Pel dijous, les altes pressions tornaran a ser protagonistes i elMeteoalerta que les temperaturespodrientornar a pujar, assolint de nou valors d'onada de calor.

Pols en suspensió

Nit càlida

tracking