nACIONS UNIDES
Stop Violències acusa el SIAD de forçar les dones a parir
Stop Violències dona una visió d’Andorra manipulada al Fòrum Polític d’Alt Nivell
La presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa Mendoza, va descriure ahir una realitat d’Andorra distorsionada davant del Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre Desenvolupament Sostenible, que es duu a terme a la seu de Nacions Unides (ONU) a Nova York des del 5 de juliol passat i fins al dia 15. Mendoza va presentar un informe elaborat per l’associació ple d’incorreccions i interpretacions allunyades de la realitat tant de problemàtiques socials com de la legislació vigent al país.
En aquest sentit, l’informe de Stop Violències denuncia que la llei de reproducció assistida es va aprovar l’any 2019 amb una “clara voluntat comercial”, ja que es va impulsar “des del departament de turisme”. Així, assegura que l’article 12 de la llei “legalitza la compra d’éssers humans a dones pobres per maternitat subrogada”. Ara bé, l’article 12 prohibeix la gestació subrogada a Andorra de la següent manera: “És nul de ple dret el contracte pel qual es convingui la gestació, amb preu o sense, a càrrec d’una dona que renuncia a la filiació materna a favor del contractant o d’un tercer”. Així mateix, Stop Violències diu que l’article 14 de la mateixa llei “permet que es tirin a la brossa embrions fecundats fora de l’úter matern”. Però el cert és que estableix que s’ha de generar el nombre d’embrions “indispensable per atendre les necessitats clíniques” i que els que no siguin transferits a la dona “han de ser crioconservats”, “tret que no siguin viables o es trobin afectats per una malaltia genètica greu”.
Les imprecisions de l’informe segueixen quan acusa el cap de Govern d’haver creat el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) “perquè les dones que no saben què fer davant un embaràs, donin a llum i entreguin el nadó en adopció”. L’associació també sosté que Andorra no regula la violència obstètrica, obviant que la llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes inclou “el foment de la investigació científica, la prevenció, la detecció i el tractament de les malalties que afecten especialment les dones o que tenen un pacte diferencial en les dones i de la violència obstètrica dins l’àmbit sanitari”. Stop Violències segueix aportant falsedats quan indica que el país “no té incubadores per a nadons”. L’associació també qüestiona els criteris que segueix la justícia “perquè les denúncies per violència masclista no entrin a tràmit” i denuncia que els professors actuen de “paret” davant de menors que volen denunciar assetjament escolar.
Totes aquestes incorreccions desvirtuen les problemàtiques reals que l’associació denuncia, com la prohibició de l’avortament en tots els supòsits.