cultura

Catalunya, Balears i València s''obliden' d'Andorra en un programa literari

‘Lletres compartides’ vol apropar els autors en català als territoris del domini lingüístic

Un moment de la presentació de 'Lletres compartides'.Agències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, mitjançant les institucions que vetllen per la llengua i la literatura catalanes, van presentar dijous el programa Lletres compartides per apropar, respectivament, els seus autors als altres territoris del domini lingüístic. El programa inclou sessions informatives per a bibliotecaris, docents i programadors –amb una tria de 10 noms de cada territori que es consideren poc coneguts als altres–, visites dels autors i clubs de lectura per a universitaris, a més d’una campanya de comunicació.

Tot i l’objectiu de promoure els autors en llengua catalana, el programa s’ha oblidat d’Andorra i d’altres territoris, com Eivissa i Formentera, la Catalunya del Nord, la Franja i l’Alguer. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Izaskun Arretxe, en la presentació del programa va admetre que són conscients d’aquestes absències, però va indicar que volien engegar Lletres compartides “de la manera més fàcil possible” i no va tancar la porta a la participació futura d’aquests territoris. “Això és només un inici i aspirem a incorporar també els altres territoris del domini lingüístic”, va assegurar la directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

Abans d’arrencar el programa, les diverses institucions implicades (ILC, Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Mallorca Literària i l’Institut Menorquí d’Estudis) han acordat una llista de 10 autors de cada territori, que són els protagonistes d’aquest focus, tant en les sessions formatives, en les visites (de tres de cada grup als altres dos territoris) i dels clubs de lectura virtuals, també amb els autors seleccionats.

En el grup d’autors catalans hi ha noms com Marta Buchaca, Antoni Clapés, Oriol Canosa, Anna Manso, Joan Todó , Cinta Arasa i Albert Pijuan. Els autors valencians són, entre altres, Teresa Broseta, Carles Cano, Mercè Climent, Anna Moner i Joan Garí. I de Mallorca i Menorca hi són representats els escriptors Maria Escalas, Clara Fiol, Llucia Pallisser, Antoni Vidal, Miquel Rayo i Josep Pons, entre altres.

Lletres compartides neix “de la sensació que hi ha molt camí per recórrer en el coneixement, circulació i lectura dels autors dels diferents territoris de parla catalana”, va indicar la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe.

tracking